想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
唔好搵Agent, 直接問學校
我初頭唔識上左Agent問
都話要交好多野
DSE Cert, 中學證書, 大學證書 etc...
但最尾問學校 其實好多野都唔洗交
話non-local死讀書,local係street smart
最後non-local刷到cv勁靚成功出國,local繼續頹
有無人做緊地域おこし協力隊?
我今年就活就入呢個做
山田斗真係四萬十川做過
但你最後有冇用代辦幫你報名?
無, 其實我本身已經係打算自己報
純粹係有時間上去聽下佢講野睇下有冇野問到
同埋個陣代辦仲有話一定要學日文先比報語言學校(係講到明一定)
但問番學校又係話唔洗

btw. 聽聞係日本有要求留學生持有最少N5或者有學過日文
但唔係間間學校都要, 同埋通常學校都只係講有好過無

所以都係個句總之唔洗搵代辦 無意思的
我公司請緊人 有個韓國人apply
我同事問我N1即係咩level 係咪會好似我咁
我答佢:N1即係聽讀寫冇問題 不過講呢…唔in係唔會知
香港d agent 曬9氣啦 食古不化
一係就都係打份工心態 d代辦機構又係死胡同
你有錢報名學校點會唔收你 話之你50歲都收
隨時人地日本人處事仲靈活過佢地 講到尾都係想賺人錢
你有錢肯做足功課唔駛搵agent
agent都係賺懶人同傻瓜錢
即係仲未過日本?咁呢段時間ching 返pt搵住錢先? 有冇邊學50音呀?
未去過北海道,冬天咁凍點返學,如果唔識揸車
記得個陣3月尾好似仲有最後一水航班去日本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞