想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
搵d包宿舍既工囉
住過日本一年覺得日本男女平等冇香港咁好
女人做STEM專業驚職場關係好麻煩

不過都係籍口,我見啲master畢業朋友新卒先係得20幾萬一個月,好啲先係30萬
我唔捨得我份糧
日本妹咁撚蠢 比佢地平等仲得了 係得香港先女人大哂架姐
In Okinawa, we had drizzle earlier but now it's sleeting.
搵完一輪,原來日本好似係無taught master 呢樣野...
某D科有專門職修士,比較似taught master
但而家香港做緊份工唔算太關事,加上自問冇料入
其實果啲唔太難入
睇入學試同面試多過ug成績
做狗好易做人好難
你起日本做野一定要計bonus 唔可以剩係計月薪
起日本bonus同固定收入無咩分別

大公司如果計埋bonus一個月其實唔難過40萬
留名
営業既話應該都係リクナビ個啲架啦
ビズリッチ都可以睇下既 叫做上緊位

一係你可以留意下你個行業專門既轉職公司
有機會有荀盤

最近9廿幾間轉職公司 但有啲真係好騎呢
搵工個陣搵多幾間轉職公司(agent)收料啦
大學畢業?

日本唔會搵唔到工
好工就另計

你講多少少自己背景我可以比多啲建議你
唔識日文就唔好去日本啦 垃圾地方黎 橫掂都要學點解唔去其他地方
睇你目標係咩 你想生活過得好 你有一樣能力既去北歐 新興國家都好好多 你敢既學西班牙文去南美又得
有學位就另計啦
香港大學咁難入你都入到咁應該學習能力好高
你英文一般以上水平?

日文衝夠at least N2 再加埋英文中文 你會有一定優勢

Media都有好多種 你有咩skill?
因應你既skill set我可以推介下啲業界比你留意下
I mean「香港既大學」
我都係做過一份工

但grad個陣花過好多時間做唔同業界企業研究
同埋有試過去搵工轉(有offer但最後無轉)
我諗我既情報對你入門會夠用

你想知邊個業界既野
仲有無pt請人
而家呢份完全停曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞