台灣youtuber集中討論 (3)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
見到阿滴share story哭𨶙咗!
志祺阿滴多謝你地
仲有我大餐哥都有ig story
我都唔識,係馬田直播講既。

有人將馬田當日直播內容打出來。

資深Youtuber 點cook guide 馬田,理性分析youtuber 大戰
https://lih.kg/fvunvT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我本人不是很同意,亦有d聽唔明。
any肥,我就係咁樣先知有呱家軍囉。
我想去南陽街24去買香芋波波支持滴妹就真。

純粹廢嗡一下,滴妹真係眼鏡娘,佢唔戴眼鏡就唔靚女……
作為女性,呢種知性美先係吸引人既條件,佢就係順眼囉…
之前有位網友同我介紹婕翎,噢…口靚模樣,身為女士一睇就覺得抗拒。呢種樣係男士,仲要毒果d好先buy, 好難入屋。
正如呢度d連登仔見到鹿唅呢類小鮮肉,一眼覺得抗拒一樣啦…但d女見到佢又會尖叫囉…
至於佢介紹果d fred… 作為香港人,我寧願睇我地自己人馬田同bob叔啦~同聲同氣,馬田仲有顏值添,衰在腩大。

jm9呀我,講到離晒題,對唔住
J0其實真係有老態
事實係老女人
唔好再行可愛路線
其實我覺得要定義乜家軍物家軍我認為一定要有利益輸送控制住對方
如果唔係既話,本身人一定有啱傾唔啱傾
實有分小圈子
唔可以見D人熟埋一堆就話係乜乜軍
呱吉除左走鐘獎曝光率外我唔覺唔覺有咩利益俾到人
個獎其實都係半玩野性質,未做到真係金鐘獎咁既認受性
而睇佢第二届走鐘獎D Youtuber接觸層面其實好廣下,唔係好覺佢搞乜乜軍
始終台灣Youtuber 百花齊放,佢地好多自己因為各種原因,例如地理位置,會熟d/無咁熟,唔似得香港咁用利益去控制人
作為女性觀眾,一個女藝人要入屋,最緊要令人感覺佢行正經路線,衣著莊重,予大家認真工作力求進步的感覺。做演員要開始有演技,做主持要穿著莊重,有採訪技巧和化解尷尬場面的能力。youtuber都一樣。
若不然,入唔到屋的,霎眼嬌而已。
我想去南陽街24去買香芋波波支持滴妹就真。

純粹廢嗡一下,滴妹真係眼鏡娘,佢唔戴眼鏡就唔靚女……
作為女性,呢種知性美先係吸引人既條件,佢就係順眼囉…
之前有位網友同我介紹婕翎,噢…口靚模樣,身為女士一睇就覺得抗拒。呢種樣係男士,仲要毒果d好先buy, 好難入屋。
正如呢度d連登仔見到鹿唅呢類小鮮肉,一眼覺得抗拒一樣啦…但d女見到佢又會尖叫囉…
至於佢介紹果d fred… 作為香港人,我寧願睇我地自己人馬田同bob叔啦~同聲同氣,馬田仲有顏值添,衰在腩大。

jm9呀我,講到離晒題,對唔住
J0其實真係有老態
事實係老女人
唔好再行可愛路線
作為女性觀眾,一個女藝人要入屋,最緊要令人感覺佢行正經路線,衣著莊重,予大家認真工作力求進步的感覺。做演員要開始有演技,做主持要穿著莊重,有採訪技巧和化解尷尬場面的能力。youtuber都一樣。
若不然,入唔到屋的,霎眼嬌而已。

呢樣野某程度上我覺得佢做到
唔係點會喺行內捱到10年
當然麥卡貝令佢成功轉型先繼續行到落去
嗱,我覺得唔可以咁比較...滴妹係國民妹妹,真係女神來,無人會唔鍾意佢,你囉佢來比跟本玩晒
(唔知點解突然諗起大蛇丸成日話想娶滴妹)

婕翎呢,咁佢真係o靚模來 佢依加令人欣賞既係過左10年都重生存到,轉左行做台灣電視主持,連邰哥(邰智源)都有讚過佢。

你要將佢2個比,即係將關之琳、林青霞、王祖賢同周秀娜之流比,跟本無得比較。即係你著眼點係「關之琳、林青霞、王祖賢一身仙氣,係仙女」,我既著眼點係「周秀娜雖然靠賣胸出道,但之後封胸努力改變形像唔再靠賣性感」咁既道理。你要比高低,咁緊係前者高後者低不容置疑啦。

至於你話好毒好宅先buy呢D 野呢.....咁當然你有你既自由啦......不過我又有訂閱滴妹、阿滴、劉沛、魚乾佢地,但又有訂閱婕翎,咁應該算毒定唔毒? 我又buy 氣質知性美又睇o靚模呢。重有千千進食中同旅行YJ我都會睇,佢2個應該都算有氣質掛?

至於Fred 呢,我諗十個有九個香港人都聽唔明佢d 「梗」(爛gap),所以覺得唔好睇好正常。如果係咁我只建議睇Fred 同千千果集,其他可以唔洗睇既。btw,其實youtube 頻道訂閱係唔洗錢既,我就馬田bob 同台灣二邊都有訂閱有睇啦,始終youtube 唔係傳統傳播媒介,唔係話你7:30 睇左now tv 就會搞到cctvb 無收視,唔洗二擇其一既。
同埋台灣d youtuber 見到同行有事都唔會落井下石
好似之前阿圓咁 都有唔小youtuber 係責備佢之餘都有support佢
Eg莎莎 小吳 志祺
我好撚鍾意fred d gag
其實無咩野,我只係想講,同性相斥係人既天性黎。
所以,人對同性係會挑剔d。而一個藝人要討同性歡迎,多半真係好靠自身實力。
滴妹真係唔可以同林青霞類比啦~佢根本就唔靚,佢真係好靠實力討同性歡心。我地香港人英文水準普遍高於台灣人,但我都真心佩服佢既英語水平啦~
蛇丸娶滴妹真係好好笑! 睇一次笑一次!呢個梗真係好work。
https://youtu.be/FgjfjVQvjoY

馬田又係點cook guide講國語啦~
不過,呢集真心好悶,阿神配黑仔熊都無火花,馬田一個又係爭左少少,我以為sunny係佢身邊架嘛……
呢集唯一賣點始終都係王昌娃娃,我好想攞有佢
我覺得都係果個原因
香港youtuber 基本上係當傳統媒界咁做
睇慕容講,香港youtuber靠點閱率生存唔到,要靠廣告贊助
因為咁,變成有A 就無B,要爭做最紅果個搶sponsor先生存到,所以無左個多樣性因

而台灣係睇點閱率多,業配有就當然好,無佢地都okay,
所以實際上我訂閱A既同時可以都有訂閱B
睇完斯文靚仔可以去睇粗獷肌肉MK仔
睇完文藝靚女可以去睇露奶MK妹
變左觀眾群係A+B 而唔係互搶
所以台灣youtuber 偏向互相支持而唔係互相踩踏對方
要拎賣樣黎講我覺得泱泱比婕翎討好好多
啱啱先睇完泱泱直播
Btw 鍾意温妮多D
唔知點解覺得佢好吵
有冇人覺得今魚腦好正 好gfable?
滴妹真係唔靚, 嚴格黎講只可以話係正常樣
不過可能性格好所以多人鐘意?
男性角度黎講佢個樣一D都唔吸引
新一集上班私廚烏鴉同呱吉個對談幾好睇
阿滴係公認既清泉黎
少醜聞又唔會同其他人有過節
好少講政治但必要時一定會開聲
一心為左教好台灣人既英文以努力
之前見有連登仔笑佢英文渣
話教啲嘢係人都識。。。
IELTS 9分都畀人笑真係CLS...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞