台灣youtuber集中討論 (3)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
仲要係好耐之前嘅事又俾人屌多次
邊度有人鬧佢? 台灣通常係邊度會討論youtuber?
dcard同ptt

果個狄達真係香港人? 點解D廣東話咁奇怪
好似廣州人果D廣東話咁既
香港人黎架
黃架
係咪因為同馬來西亞fd一齊
口音變左小小咋?
但係你覺唔覺佢D廣東話係怪怪地定只係我問題
香港人好少人講野係一粒一粒字讀出黎仲要好字正腔圓
字正腔圓=怪?
會唔會係我地懶音太多變咗習慣咋?
唔好斷章取義好冇
我講佢怪既意思嘛就係唔似香港人口音既意思囉
我開頭就係問佢係咪香港人, 因為佢口音唔似香港
反而廣州人個d聽得出好明顯有唔同wor
咁可能我問題, 因為身邊同事有廣州人講野係好似佢咁
可能佢要照顧埋台灣觀眾 所以講既時候唔會太快 同埋我都覺得佢有時語氣有少少over 我估應該係節目效果
佢教人扮香港人口音個條片真係好local
可能平時講得慢d
廣州人用既詞語同香港人好唔同。狄達用既係香港詞語,所以無懷疑過佢係廣州人。
https://youtu.be/ASLmNoxJ-po

各位,當台灣同香港可以恢復交通之後,大家有興趣試試滴妹的珍珠奶茶店嗎?

我堅有。

再睡5分鐘
中正區南陽街10號
更正
南陽街24號
我係睇志棋當睇台灣youtube娛樂新聞
其實唔多睇好
就黎變紅海市場
我睇黑羽這餐我請當係capsule公司版本既完全娛樂/東張西望
藝人搞生意通常有頭威無尾陣。
我估依家以台灣youtuber知名度,都可以媲美一d藝人,尤其是年青一輩。
所以滴妹都有可能隔一陣會面對難關,尤其是理財方面。因為新鮮感一過,要留係度要靠實力,要管好財政唔超支好難。

阿滴都係開英文補習學校比較穩陣啦~
好佩服佢日更 資訊量都幾大
衰啲講句黑羽日更有時都會9流流一集, 但志棋嗰啲真係資訊/資料形, 又要勁貼時事, 真心覺得屈機
佢唔係講八掛野架咩
有正經題材嗰陣咪正經,不過佢做娛樂新聞都做到好似港聞咁
我常讚志祺是個有心人。
一係唔做,一做搏到盡。而且難得是站香港人這邊的。
欣賞。
婕翎果檔手搖都係半年到就收左皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞