Guild Wars 2: 兩大DLC 50% off 討論區(附新手教學) [4]

994 回覆
17 Like 5 Dislike
強逼症好想順住落打曬d劇情佢 宜家每日上線淨係打tequatl triple trouble 同解daily completionist fotm高層冇紅裝同ar打唔到
raid唔知點入手
想知中國服多唔多人玩
人數少應該撐唔起咁多範疇
打緊pve 就變左pvp wvw少左人
wvw會唔會死城
可DC?求教拎飛龍任
首先
唔好覺得無lws就無紅裝先
raid幫你Google過
應該要有相對應既資料片先打到 (求驗證)
HOT -> Raid wing 1-4 (raid 傳奇甲)
POF -> wing 5-7 (raid傳奇戒)

紅飾品只要睇你要咩屬性
常見既PPF 係唔洗資料片都拎到
下面資料量大d多
慢慢睇 唔記得再睇 唔明再問

===========================

https://wiki.guildwars2.com/wiki/Ascended_trinket
呢個網包含左好多紅裝飾品資料
取得方法有achievement(成就) , loot(寶箱),vendor(npc買)

Achievement

幾乎全部都係資料片成就
唯一一個係舊地城
「Dungeon collections – Accessories only」
得4種屬,Assassin, Carrion, Magi or Sentinel
所以唔建議

loot

1. fotm每日箱有機會出 predefined trinkets (飾品)
2. raid boss (你無資料片)
3. wvw 升rank有機會出 (慢 而且低機率)

小結
keep住打 t1/2/3/4
會出到紅武/防/飾品

紅武/防要留
因為可以轉屬 所以唔好拆解

飾品屬性岩用就留
唔岩就拆
透過vendor方法買

vendor

https://wiki.guildwars2.com/wiki/Ascended_trinket
首先去睇第3個表
想要既屬性 有predefined就睇第2、4個表

想要既屬性 有selectable就睇第2、5個表

(無相關資料片既話
Selectable 都唔會揀到相關屬性)

小結
桂冠、公會幣、fotm幣都換到predefined
PvP WvW 都有代幣換

解傳奇pvp球 wvw球都好多野可以做

pof 有座騎
hot有滑翔傘

屬性我覺得hot>pof
隻驚岩岩出果陣玩過一年
想試吓玩返睇下岩唔岩玩
係咪應該玩免費account 升上80先?
用返舊ac玩
鍾意既先買資料片
買pof送hot
唔記得左PW
重新升過應該好快?
睇你有無重要野係ac
忘記密碼試下

免費ac有d限制 驚你唔想玩
舊email入唔返忘記密碼冇用
純pve升lv應該唔會太多限制?
無試過
詳細可以睇下呢條link
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=16901&snA=25229
Thx 巴打
Server應該揀邊個好?
主wvw應該睇邊ser 岩你時間
wvwstats.com/time zones
但好似最近死左 無點留意幾時死
舊email入唔返忘記密碼冇用
純pve升lv應該唔會太多限制?
無試過
詳細可以睇下呢條link
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=16901&snA=25229
Thx 巴打
Server應該揀邊個好?
主wvw應該睇邊ser 岩你時間
http://wvwstats.com/timezones
但好似最近死左 無點留意幾時死
最好玩係賭ecto
每年生日都有禮物,雖然啲嘢唔值錢但幾特別,所以盡量都搵返舊ac 吖,
記唔記得角色名,email, 搵唔搵到serial code, 信用卡資料等等, 盡量俾多啲資料搵support 可以幫到你
淨係記得email
其他都唔記得曬 都成8年前
有新手有問題可以PM 我TG
@dollabc
Guild Wars 激戰簡史: Prophecies (台譯: 阿斯卡隆戰記) (一)

激戰2入面或許你見得多呢啲藍色亡靈,甚至有啲唔在意,但其實佢地背後既故事,正正就係整個激戰既故事起點,一切就由呢一片已被遺忘既廢墟開始說起…

位置: Phasmatis Waypoint — [&BMgDAAA=]

-------------------------------------------------------------------------------

阿斯卡隆王國最後的黎明…沒有預警,沒有前兆的到來…
溫暖的微風,以後將只存在每個人的回憶裡…那一天,人們在春天的田野上,像往常一樣忙碌著…不知道世界即將變成廢墟…

時間回到260年前,當時人類勢力非常強大,分別有
Kryta (科端塔王國)、Orr (歐爾王國)、 Kourna(高楠人)、Vabbi(瓦貝)、 Canthan(凱珊帝國)
而我地今日既主角就係出自 Ascalon (阿斯卡隆)

260年前既Ascalon City

Adelbern觀察戰場,顯得憂心忡忡

當時Kryta、Orr以及Ascalon都受到Charr(夏爾)蠻族既侵略,有種講法係Charr得到一種神秘力量,令到本來只係蠻族既佢地識得使用魔法,召喚火炎,搞到戰力上升,呢件事令到幾個王國都非常頭痕
於是Ascalon既國王Adelbern(埃德伯)下令要搵出最精銳既勇士出佂北方長城,對抗Charr大軍

仍然係蠻族既Charr,佢地聲稱Ascalon本來就係Charr既土地,係人類使用魔法趕走佢地

至於擔任精銳士兵既重任當然由主角負責啦
(阿斯卡隆戰記亦叫第一章,而第一章主角一律以隆心稱呼)
故事開始之初,隆心終於收到徵召既好消息,第一時間就被叫到Sir Tydus(泰德閣下)面前報到啦
Sir Tydus都有幾分英俊既面孔

Sir Tydus提到國王再次發佈攻擊Charr既命令,今次係隆心上位既好機會,同時亦可以磨練一下技能,工欲善其事,必先利其器,故此已經安排左一個導師係城門外面等我

城門外面就係一個名叫湖畔群既地方,行到出去就聽到有一把女聲叫緊隆心,就係名叫Artemis既遊俠女導師,係六大職業既其中一位導師,佢提到六大職業,係包括:戰士、僧侶、死靈法師、幻術師、元素師,仲有佢既職業,遊俠。

估唔到Sir Tydus諗得非常周到,安排左一個伴…係導師畀我,要好好學習了

Artemis為左訓練我,是但叫隆心去河邊殺一啲怪交差,就過幾招技能咁話,於是隆心唯有死死氣氣咁去準備打怪,就係準備打怪之際,路途上又有一位小女孩既叫聲係後面傳黎,轉個頭一睇發現一位衣著好高貴既細路女一邊叫住我一邊跑過黎

呢位細路女叫做Gwen (關),佢跑到黎猛咁叫隆心做哥哥,話自己唔見左支笛,而且又咁橋唔見左係河邊,問大哥哥可唔可以幫佢執翻黎,唔洗諗,隆心即刻接受佢既委托

佢對整個系列既影響極之深遠,到依家都仲活躍緊,可能就係赤腳行路既修練成果

-----------------

今次打住咁多先...如果大家唔鐘意呢種寫法我就轉翻用講正史既方式去介紹GW既背景, 歷史同故事
而家wvw legendary armor好易攞
我得1800 rank但就黎有第二套
reward track某隻箱又好易出紅material, 幾乎0成本整紅裝/紅武
邊條track易d

btw raid armor都幾易
我無固定團 都整到一套
好正
感謝,因為gw1啲支線任務唔可以重做,有啲劇情又偏偏支線任先睇到,勁多年前解左唔記得
所以會用唔同角色周圍走,甚至要開新人做,睇下趕唔趕到進度
我通常都唔中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞