各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
我餵左一星期呢隻罐佢都係軟便
今日開始溝左乾糧俾佢
係咪應該睇定d先考慮轉罐?
好擔心佢係咪腸胃唔適應呢隻罐
佢星期三body check完食左杜蟲藥,依家仲有食緊消炎藥同滴眼藥水
排毛粉可以點樣比佢食?撈落乾糧到得唔得?
半濕食係罐溝乾糧?
我有陣時會整雞柳佢食就會落排毛粉,可能一個星期一次左右,因為啱啱換乾糧驚佢淨係食雞唔食乾糧。
睇番貓貓幾重
跟住可以參考https://www.dogcatstar.com/calculator/
計算每日需要幾多Kcal
先扣咗一罐嘅Kcal 剩低就係乾糧嘅Kcal
大概知餵幾多乾糧 唔好過多/過少就OK
初初轉濕食係會有機會出現肚痾
想幫貓貓轉半濕食唔好灰心住
可以減少濕食份量 然後等腸胃適應再慢慢加 (開完罐記得要包好雪好)
都可以搭配益生菌幫下手

怪獸隻鮮肉糧其實都係乾糧嚟 只不過成份比較好 蛋白質來源都靚D
凍乾就真係生肉嚟
一般嚟講排毛粉冇乜所謂
撈落糧都得
半濕食我覺得就分開餵好D (一餐乾、一餐濕咁)
始終乾糧濕咗最好唔好放太耐
除非你確保到貓貓撈埋一齊好快食曬
濕撈乾可以 但要確保盡快食完
過10歲有腎病嘅貓貓有邊啲乾糧係推介
依家食緊獸醫到買嘅hills糧
見網上評價麻麻 想轉第隻
thrive嘅糧好無
Hills真係唔掂
Thrive營養比例OK嘅
不過腎貓我覺得最好都係以濕糧為主
罐頭會易D搵到低碳低磷
再加上腎貓要多D飲水
同主食(罐罐)一齊吸收效果會好好多
https://lihkg.com/thread/2060097/page/1
FYR
我兩隻貓食咗9個月Subzero 雞肉覺得幾好,一磅45蚊,有肉粒黎講,算平,而且睇過成分表算幾好,頭兩項係生肉,之後十項都係肉類,其實幾癲。。咁嘅價錢。唯一唔好可能就係佢成分都幾多,我細貓(8個月)有D軟便便
都係,有時成份太複雜會難分入面邊致敏
不過其實我覺得有D怪
因為生肉同熟肉正常唔應該一齊食
消化時間唔一樣,都容易出現腸胃問題
每隻糧基本上都會有建議餵食量
包裝冇寫官網多數都會有
至於飽唔飽肚本身你好難知,有D貓無底洞唔識飽
所以跟番餵食指引係冇問題嘅
兩溝嘅可以睇番貓貓每日需要幾多Kcal 大概計下就唔驚過量
https://www.dogcatstar.com/calculator/

另外貓貓唔食肉剩係飲水嘅話
真係好推薦怪獸部落有隻鮮肉煲副食罐好抵買
$7蚊左右有交易
補水之餘唔會過多營養 (如果已經食緊乾糧主食)
乾糧係烘培過嘅,所以係全熟。 成分表佢寫用生肉嘅意思係想表示佢地用咗新鮮原材料,
55 唔好慣左喵就餵
盡量定時定量咁餵,養成飲食習慣耐咗就唔會喵你
I see 但如果佢聲稱半生肉/半凍乾就會有D誤導
乾糧嘅肉來源 (是否新鮮) 基本上比較難考究
最多係由無肉粉/肉含量去睇
明白唔該你
會改左啲壞習慣
隻貓之前係咁痾睇醫生開左hills處方糧都食左4 5個月
依家早晚煮半條雞柳+乾糧+用水機
但啲屎都仲係幾乾身

依家想溝返正想乾糧 諗緊買ziwipeak試
如果想加埋主食罐等佢吸收多啲水份ziwipeak好唔好?
或者有無邊啲主食罐好
55 Hills食左咁耐係要溝糧轉第二隻喇
碳水太高消化唔到,都係造成便便乾嘅可能原因
至於餵主食罐係好事嚟,飲水機每日貓貓飲嘅都有限
主食罐可以比佢直接由主食吸收水份,效果都好D
之前我都整咗張主食罐圖,可以參考下
https://lihkg.com/thread/2060097/page/3
你好 想請問Nutrea 全貓糧 雞肉味成分o唔ok呀 想等貓貓4 5個月大嘅時候買,去鋪頭問人佢推薦呢隻俾我 本想想買wellness core佢斷晒貨
Naturea?
碳水太高,直頭同蛋白質差唔多高 (易食肥同難消化)
建議鋪頭推薦都真係要諗下先
好多時會推你買低成果高利潤/賣唔出果D糧
可以問番佢幾時有貨先,或者上網買
頂,同我家隻pk一樣,我啲fd成q日話佢瘦,話我冇俾嘢食佢,搞到好似我苛刻佢咁。
頂,上圖有一半牌子識過,唔撚鐘意,俾面就食兩啖然後唔食,淨鐘意吞拿同肉泥。
不過冇你咁誇張
你好慘但又好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞