各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
我明個難處啊,咁可能再整多個list去提醒點樣去揀一隻好嘅糧?如果唔係都唔可以喺兩三幅圖裏面講得晒多人用嘅糧,呢個表愈加愈多,無分析無篩選,變相其實同之前嗰個好多資料嘅表無分別,我見你好用心,所以同你講吓可以咁做,我唔會覺得你係打手因為會有晒資料support,加油加油。我屋企啲貓食開三份一ziwipeak 三份二雞orijen ,ziwipeak份糧一多就屙爛,orijen轉過牛,屎臭到傻,長放乾糧,夜晚就半罐gim cat罐罐。
照計就唔會餓死都唔食嘅
不過有D貓係特別揀食 好多貓奴都係要試過先知啱唔啱佢口味

目前我知道嘅鮮肉糧得怪獸部落同Ziwipeak兩隻牌子
我自己係買怪獸部落 睇成份同價錢覺得CP值高d
請問兩個月大既貓仔應該食邊種糧好啲?
絲打隻主子食origen會唔會軟便?我見樓主講呢隻比較油
我買咗一包係屋企未開
官網搵到
碳水好高阿..拍得住Hill's
建議慢慢幫貓貓轉糧
多謝你比咁具體嘅意見同支持

老實講冇入List嘅乾糧成份問題大同小異
考慮之後更新個表都唔會加太多隻Brand
唔係都真係會失去整懶人圖嘅意義 再統計多一排睇下大家有咩意見先

其實都有少少懷疑係咪真係Ziwipeak嘅問題
因為同凍乾嘅蛋白質含量差唔多
Orijen呢隻Brand其實我feel到可能有d問題
身邊朋友同有Blogger都有反映自己隻貓食咗會軟便
好有用呀呢個post, 感謝咁多位巴打絲打
屋企準備養貓貓,基本用品都已經買齊
係食物呢方面好似好多選擇好難揀
又有分乾、濕,濕都有分主食副食
要了解佢地夠唔夠營養
上網google都睇到我暈暈地
屋企本身食wellness core 溝 orijen
四月頭細主子到步 隔無耐會偷偷食大主子啲orijen乾糧 開始痾水咁濟 個陣冇為意 以為係腸胃敏感+乾濕糧要分開食 睇醫生食藥 轉hill id糧大半個月先好返 id糧喂完喂返撈糧兩三日又開始痾軟 細主子之前係食開wellness 我諗orijen味道真係太濃同偏油
咁ziwipeak有冇乾糧?

佢細個都會食ziwipeak鹿肉溝魚嘅罐
點知上年突然轉包裝,呢款味停埋產
我買其他ziwipeak罐佢就唔食喇
激9死我,三四十蚊一罐,最後倒入垃圾筒

其實我都諗咗好耐俾佢食生肉糧
但驚收藏麻煩易變壞(屋企雪櫃廢廢地...)
兩個月有生牙仔 我覺得都唔洗特別揀幼貓配方
可以開始鎖定一隻Brand等佢習慣食
不過兩個月貓貓要揀40%以上蛋白質含量嘅糧會好D
幼貓比成貓需要更多蛋白質

另外罐罐可以考慮幼貓罐
會易D消化同吸收
琴晚睇左三個牌子

1.Nature's Variety
Instinct Original
無穀 雞肉
幼貓糧 2019

2.WELLNESS
CORE
原味
幼貓糧

3.Blue Buffalo
Blue Wilderness
無穀 雞肉
幼貓糧

請問幼貓罐有咩推介?

第一次養貓 乜都唔識
一齊討論一齊進步
大家都做過新手
唔怕新手 最怕冇心學

上網睇資料的確係會辛苦D 全部都係字
個post係貓糧方面幫到手就真係最好不過
證明我真係冇屈Orijen
唔係隻隻貓貓腸胃都接受到

祝貓貓早日康復
其實好少飼料係要放雪櫃
目前已知除咗某D生食餐要之外
鮮肉糧同生肉糧其實唔同
怪獸部落同Ziwipeak係鮮肉糧
而生肉糧我地多數叫佢做凍乾
兩者其實都係放乾涼地方保存就得 唔洗話放雪櫃
你講嘅係咪即係呢款?

我兩隻妹食呢兩隻兩溝
一隻普通乾糧,另一隻係風乾肉.
細妹有腸胃敏感..唔敢同佢亂試

食aatu之前係食orjien,都真係幾油同幾重口味..
新手想問 係咪最好餵濕糧?如果無時間 一餐乾 一餐濕 得唔得?
我係乾糧長擺,夜晚就開罐
想問吓樓主 Iskhan 呢隻乾糧有無聽過 韓國牌子
上網睇啲人話成份鬼鬼哋
我隻貓細細個已經食緊呢個牌子嘅幼貓配方 而家就嚟一歲 英短女
定食埋呢包幫佢轉其他牌子嘅糧好?

同埋有無聽過iti 隻貓好鐘意食呢隻罐頭
上網睇好似話有咩卡拉膠
想問吓有咩牌子係健康啲又係肉泥
呢三隻貓糧算係同一個Level
如果你睇啱呢三隻 以成份嚟睇我會建議揀Instinct或Wellness Core
Blue Buffalo碳水比呢兩隻高

幼貓罐可以去睇下汪喵星球果隻幼母貓Moose罐
係阿
呢隻係鮮肉糧
其實你睇佢成份就分到 佢呢隻鮮肉糧有成14%
凍乾水份係好低
多謝分享
Mark低先
濕糧的確係好過乾糧
主要係貓貓透過主食一齊吸收水份會好好多

其實冇話得唔得
睇你想比幾好嘅照顧比貓貓
但成份唔好嘅糧日日當主食餵兩餐就死硬
一餐乾一餐濕的確係可以更好
雖然真係唔係每個人做到
咁如果全濕糧 大約有無話1日幾多罐?諗緊買怪獸部落
我買左wellness 不過佢食得唔多
不過煮左條雞胸比佢佢就秒速食晒
但係黎左成日都未痾過屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞