各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
宜家先知呢個brand 好似幾吸引
我個隻係全罐
轉呢隻乾糧點睇
怪獸同汪喵好相似咁 但汪喵好似貴啲
買左怪獸部落 餵左幾日 隻味好似肉鬆
汪喵係凍乾生肉,唔同
請問係咪一定要網購?香港有冇地方賣?
thanks
https://www.dogcatstar.com/%E5%90%88%E4%BD%9C%E5%BA%97%E9%9D%A2/

官網有寫香港邊到有得賣 但最平一定係網購
thanks,我正想買益生菌
睇樣似日本..但又made in usa..鬼鬼地..
仲寫曬繁體字
如果本身食開...唔放心就慢慢同佢轉第二隻.
唔好一刀切..慢慢溝新糧
係阿
戒咗奶 有牙咬就得
都可以剪碎D比貓貓食
巴打個魚蛋論好似仲易理解
推到上...阿唔係..已經上咗連登
長食真係唔掂
點都要說服你阿媽
試下搵各種案例嚇佢
e.g. 搵餵成份唔好嘅乾糧會有咩問題佢睇

不過上一代人有d係咁 覺得寵物都係粗生粗養唔洗對佢地咁好 (唔知你阿媽係咪咁)
係難d說服佢地 但為咗貓貓健康長命百歲都係建議你再試下
正常嘅 個Brand都唔係好耐歷史
但成份幾好 又係台灣Brand
我都有成日懲罰佢

其實全罐都唔洗全棄嘅
可以隔住餵、每餐各半、少食多餐用途都得
不過你如果唔係日日都好得閒 乾糧主要係方便餵
都諗住可能一日一餐乾糧咁
買包試下先
堅係鬼鬼地
中英日文都有JM9 仲要主要成份用日文寫

真係要記得乾糧要慢慢溝嚟轉
好多人一懶就瀨嘢
其實係佢宜家餐餐罐 對罐頭已經冇乜性趣
成日一餐半罐就收皮
揾到靚料嘅乾糧都可以間住間住餵
兩老寵到隻貓死
呀媽諗住唔屙爛屎=健康
老豆日日一至兩罐濕糧
想帶佢每年做下身體檢查又話怕貓痛
遲早生腎石
其實濕糧為主係好事嚟嘅 但你要負責搵成份好嘅罐
唔爛屎係好 但只係反映腸胃暫時ok
吸收到咩營養同吸唔吸收到又係另一回事

真係家家有本難念的經
屋企問題真係難處理
想問下有冇邊間黃店可以買到怪獸部落/Ziwipeak啲糧

利申: 養貓新手
怪獸買夠2000TWD都免運費 搵人夾下單又得
即刻入wellness core 幫佢慢慢轉先

隻bb貓唔知飽咁 不停食糧
依家一日限佢3餐
我都係BB貓 一日4餐
但其實飽佢會唔食? 我試過俾多少少 佢食到咁上下真係停左口唔食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞