貓貓濕糧Brand比較 (今次係罐罐懶人圖!)

63 回覆
30 Like 1 Dislike
今次又同各位巴絲打整理咗罐罐牌子嘅懶人圖
又用咗唔少時間對Excel、官網資料同價錢
希望幫到貓友同貓貓揀啱嘅罐罐啦 😸
上一篇乾糧圖喺呢度 https://lihkg.com/thread/1990832/page/1

留意番:
1. 成份全部係乾物比 數據資料有誤都歡迎指出
2. 大部分揀雞肉去比 因為屋企隻嘢對魚敏感
3. 餵食量有時會同含肉量掛勾 但都要睇番包裝嘅建議食量
4. 唔包含所有牌子、同牌子唔同口味同成份嘅濕糧 (但同一牌子同系列嘅糧一般成份唔會差太遠)
5. 無穀基本上係比有穀好(穀難消化、可能係致敏源)
6. 瓜爾膠 (增稠劑-可影響貓咪蛋白消化率、尤其老貓)
7. 卡拉膠 (部分研究指出會致癌,圖中揀果D濕糧全部冇卡拉膠)

可唔可以放埋特惠牌落去? 見呢隻罐好平, 網上又搵唔到有人話呢款罐有咩唔好, 真心想知啲成份係點
見到特惠牌有"多醣膠"呢個成份, 但又好似唔同卡拉膠?
汪貓大家都係點訂返黎嫁?
多謝樓主咁畀心機
官網訂
買夠3000twd免運費直寄屋企,通常等大約2-4日左右就會到
屋企成日冇人收件
可以寄附近順豐櫃自己抬,我都係咁,但要有大格櫃先放得落
買開細定大罐
有冇圖同成份? 唔知你講邊隻特惠牌
但特惠聽個名好伏下...
多醣膠就睇下係乜提煉出嚟,瓜爾豆膠、黃原膠、卡拉膠都有可能
但冇一樣係好嘢
@pureandtruebb
買開細罐,一箱24罐,加埋其他保健粉好快過。我一隻貓食得,另一隻唔食得,腸胃敏感
Thx ! 都係希望貓貓食得健康少d病痛
樓主 好味小姐岀左主食罐
可摸耳幫手睇下成分靚唔靚仔

https://www.ladyflavor.com/products/complete-balanced-meal

萬分感激
見佢一罐110g 個價位都接受到既
屋企個隻好快食厭 所以想搵多幾個唔同既牌子換下
Dr. Elsey's同 Instinct Ultimate Protein 點呢
有冇人想夾好味小姐鮮食罐?
驚一次買太多主子唔食

https://t.me/mingmingchu
買左汪喵挑咀罐鯖魚味,隻貓唔食,有無人想要? 留tg pls
成份嚟講大致算好
但濃湯火腿味碳水10.3%超標咗少少,其餘兩隻味分別 4.1%同 4.7%
同埋三隻味都有加豌豆粉同薯仔算係多餘成份
以每日餵食量 160g 嚟計,每日花費大概港幣 $30.8 (118台幣)
個人認為以 CP 值嚟講都仲係低於汪喵、怪獸部落同Thrive
隻貓2個月大得0.81kg 養左一個星期第一日黎個陣得0.66kg今日同佢去睇獸醫做個全身檢查睇吓有冇暗病之類 問完我哋一日餵幾多餐同餵咩俾佢食之後 就話我哋唔好咁細個就比鮮食佢食 話我哋整嗰啲冇跟食譜(其實佢冇問我哋有冇跟食譜同埋落咩supplement )就開始叫我哋唔好俾其他嘢食淨係俾乾糧話一定夠營養 仲係咁叫我哋試轉其他牌子嘅糧吓rc糧 又話好夠營養之後又話好細粒

我哋而家本身係一日5餐俾佢 有罐(k9 instinct 遲啲會有汪貓)有鮮食系跟台灣好味小姐整既 每日都有一餐浸濕乾糧(wellness core)大概10g 佢好似唔識食糧咁,不停系個口跌翻粒糧出黎,但系我逐粒餵佢又會食晒

我應唔應該淨系俾糧佢?轉糧既話應該轉邊隻 佢會想食多啲?就算有加supplment唔好餵罐同鮮食?
鮮食我冇乜研究 唔夠肥都有機會係食唔夠或者吸收唔好
但見你都一日比5餐 可以再觀察多一排先

其實唔係好建議比RC糧 成份真係唔好
萬一佢以後剩係鍾意食乾糧 仲要RC嘅話你有排煩
乾糧佢可能仲太細唔識食 我覺得可以Keep住你宜家個做法

Wellness Core 算係OK嘅糧
如果之後經濟能力允許可以考慮鮮肉糧
可以試下怪獸部落或Ziwipeak
全部係肉類蛋白質來源同低碳水
有多我都想要
@dexter0000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞