各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
幼貓糧好似各有說法
有D人話要1歲先轉成貓糧
我覺得貓糧成份OK其實有生牙仔就轉得
貓仔我覺得可以搭配易消化嘅罐頭
唔係大咗有機會唔肯食罐罐
同埋想問下去睇醫生 醫生建議食RC嗰隻診所處方糧 寫住pediatric係上面 咁係應該聽佢講食住呢隻先 定係食其他 我地本身又買咗包Wellness core既幼貓糧
要同各位巴絲打認錯
有網友同我反映Solid gold雞肉全貓糧資料有誤
初步睇過蛋白質同碳水應該有誤入 大家可以唔好睇呢隻嘅數據住
遲D得閒會一次過更新

如果有發現其他問題唔該話我知
我自己會揀Wellness core
可以聽埋其他人意見先
怪獸係邊隻?
想買怪獸部落主食罐
有冇人想一齊夾係官網買?
未買過 想買一箱試下先
2000 twd 就免運送香港
想問下貓貓細個食開oven baked,之後轉咗wellness core一直食到依家,其實係咪耐唔耐要轉下牌子比佢食?當初轉wellness core之後有食多咗乾乾,但最近好似又食厭咗,(定可能天氣熱?)
怪獸部落
我放緊怪獸部落乾糧
有意 可以TG我
貓貓係好難侍奉嘅生物
食厭、天氣熱、消化唔好,都有機會影響胃口
但係乾乾就不宜轉得太密

你可以先試下比罐罐 睇下係咪都係食少好多
如果係就係 都有可能關天氣熱事
如果貓貓照樣好胃口 都有可能係食厭隻糧
消化唔好就可以諗下酵素、益生菌

可以參考下
想問下咁多位巴打
我岩岩接左2隻異短返黎 一隻一歲 一隻就半歲
佢哋本身食開country national 藍色 但我睇excel 佢係c級糧 想同佢哋轉罐罐 但我第一次養 應該點樣做先好 求幫忙

附上
主子圖
想請問罐罐除咗要黎食,有冇d要黎飲?即係想佢地飲多d水,唔係當餐食,因為我隻貓次次開罐罐都淨係飲晒d汁就行開
湯包?見canagan有
感謝,買包試下先
有冇人屋企嘅貓唔識食肉絲罐?我屋企隻貓舔唔起肉絲黎食,舔晒啲汁就唔食剩低嘅肉絲
轉糧意思係...?
你原本食乾糧想轉罐罐 定係原本食罐罐想轉另一隻罐罐?

前者乾轉濕都主要都係睇貓貓肯唔肯食
汪喵星球有隻挑嘴罐係For轉濕食用途可以望下

後者轉罐罐其實都係果D
可以睇番Excel 或者我可能得閒整理推薦名單
湯包應該係主食嚟 會貴D
如果長買、又有固定主食嘅話 可以考慮副食罐幫補下
貓貓幾大?
有時未必係舔唔起 都有機會係唔鍾意肉絲口感
有試過比肉醬?
佢淨係飲d汁,次次都倒晒d肉好似好浪費咁,而家食緊怪獸乾糧,想佢食d多d水份嘅野。
琴晚試過掉d怪獸部落買嘅魷魚乾落水佢狂飲,似乎唔買湯包都得
想知怪獸鮮肉糧同罐邊個好啲?
四歲幾,前排開始餵罐,應該係唔識食因為佢舔完啲汁會繼續舔,食極都食唔到先走開唔食,肉醬佢食得多啲但係都會食剩同食到周圍都係
相對於肉類、穀類嘅營養價值低好多
穀類例如糙米多數係比商人用嚟慳成本用 唔係好嘅蛋白質來源
所以含穀嘅多數肉含量會低
另外 穀類對於貓貓嚟講係個易致敏嘅源頭 能避則避
所以冇穀基本上係好D
基本上兩者都係鮮肉含量98%
營養價值係好相近
佢地隻鮮肉糧對我嚟講係起一個方便嘅作用
因為要番工就未必做到餐餐罐
糧就好方便餵 同埋有時當宵夜 零食D量都好控制
咁果真係唔識食你可以幫下佢
剪細D比佢食
或者你親自食比佢睇 (講笑)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞