各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
絲打呢幅係乾同罐都有?定分開
鮮肉糧唔同生肉糧
生肉糧多數指凍乾 鮮肉糧都數係肉含量極高同埋新鮮嘅肉做

副食罐補水都係乾糧飼主嘅常用招數
真係要有Sense餵乾糧就一定要令佢固定飲水同用副食罐幫補
因為同主食一齊補水先係比較好嘅吸收方式
其實係巴打 如果你指樓豬
呢幅剩係For乾糧
都有D Brand係乾糧唔好 但罐罐OK
想整理完乾糧先
之後睇大家如果有興趣我先睇下整唔整罐罐圖
以為Nutrience幾好,點知原來都係嘛嘛,想知道怪獸部落香港邊度有得賣
唔知香港有冇分銷點 但喺番官網訂應該會最好 同汪喵一樣佢買滿幾百就直情免運費,香港都會送上門,同人夾都方便又唔洗喺鋪頭買貴咗
mon petit金裝吞拿魚 係副食罐果隻?
就咁睇唔覺有咩問題 不過副食罐唔好成日比 除非係要補水
Btw一開始睇錯以為係乾糧 Mon petit乾糧唔掂

Rose乾糧唔見有呢隻喎 會唔會係打錯字

濕糧就 汪喵、怪獸部落、Canagan、K9、Thrive
都要睇番主子啱唔啱食
我自己就買開台灣Brand FYR
55 只要過免運金額官網自己訂多數平d
香港都有鋪頭但唔多 我覺得係For你想買少少試或者斷糧要入住少少
同埋果D唔識網購嘅貓主人 其實我覺得香港唔多
呢隻真係一分錢一分貨
基本上主要指標全部唔達標
碳水、纖維超高 蛋白質來源肉粉同植物蛋白等...

如果貓貓食緊建議馬上搵第二隻食份好嘅糧
之後溝糧慢慢同佢轉糧
可以睇番一樓張圖
如果負擔得到我會建議鮮肉糧(怪獸部落or Ziwipeak)
想借post問下
本身隻貓貓食開隻糧食左5個月已經表現到唔鐘意食隻糧,咁我就做左d資料搜集就買左orijen雞肉貓糧比佢

我一開始就溝糧比佢,但係可能主子已經唔鐘意食舊果隻,直接簡曬新果隻orijen糧黎食

食左都有10日,間中蒸下雞柳+罐罐,但係佢呢段時期都keep住柯爛屎

咁係咪代表主子唔岩食呢類高蛋白既糧,定係純粹咁岩呢隻牌子唔岩佢,因為我睇左樓主張圖orijen可能會軟便,但係都咁耐,我諗真係唔岩食?
第一row唔係罐咩?
有無advance? 食緊sensitive個隻
真係養到躁 我隻貓 乜都唔鐘意食 淨係食CIAO D零食肉泥
其他零食 由魚絲 乜q都唔食
糧都買左4款 罐頭都試過十幾種 凍乾又試過
唔餓到死都唔肯食 FIP打完84針 又抖氣快
一個月睇幾次醫生 消左10皮都算 又唔肯食野
force feed佢 又變返抖氣過快 成隻死貓咁
點解人地d貓見野就衝
俾人見到我隻貓仲以為我虐貓唔俾野佢食
唉 又夠鐘打電話book期覆診 屌
會唔會養多隻 有人同佢爭野食 佢就會肯食多d野
但好驚養多隻又黎fip 又醫一隻真係會窮
Thrive 罐定canagan 罐 好 兩隻都比較出名
我以前比佢食orijen 食到d 毛出油 屎軟 好臭
我都覺得d屎好似更加特別臭
呢個情況係咪即係隻糧唔岩佢食?
按道理就係 因為未消化得太完整所以會軟便
佢地隻鮮肉煲係副食罐嚟 係配主食一齊食補水用
副食罐嚟講幾抵買 成份幾單純
Thrive同Canagan冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞