各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
心血來潮整理咗香港買得到嘅乾糧
都用咗唔少時間整ORZ
希望幫到大家同貓貓啦😸

留意番:

1. 含客觀同主觀分析 資料只供參考 ( 大部分成份標準參考咗肥美絲Excel)
數據資料有誤都歡迎指出
2. 大部分揀雞肉去比 因為屋企隻嘢對魚敏感
3. 不包含凍乾比較
4. 餵食量有時會同含肉量掛勾 但都要睇番包裝嘅建議食量
5. 不包含所有牌子、同牌子或有唔同口味同成份嘅糧
(但同一牌子同系列嘅糧一般成份唔會差太遠)

另外想同各位日理萬機嘅巴絲打講:
唔得閒餐餐餵濕食雖係人之常情
但貓貓如果病痛多 醫藥費條數喺番度 (其實最主要係貓貓辛苦)
所以盡量幫佢地揀成份好少少嘅糧啦😺

比較表主要集中喺成份比較 但自己都唔係隻隻糧試過
希望有多D使用者評價 (食過好同唔好都可以講)
等我可以Update備註或其他Brand嘅乾糧

我兩隻貓貓 食緊Canagan 無穀物走地雞配方
之前貓貓一直食緊素力高 發現偏瘦
連去絕育都俾才醫生話有啲瘦喎
唔該曬絲打~已Mark低Canagan
粗略睇Canagan同其他價錢相近嘅糧差唔多 都係碳水(28%)未達標
素力高主要係衰肉粉太多、碳水高到hihi
主子食ziwipeak羊肉+鯖魚乾, 去body check發現膽固醇過高
宜家夜晚餵汪喵罐平衡下
艾斯
有可能Ziwipeak脂肪太高 但其他成份都算幾標準

餵罐都真係幾多好處
汪喵都係其中一款肥美絲有推嘅罐罐 我自己都幾鍾意買
有無Natural Balance
想入手怪獸部落嗰款
但好似太貴
OK已 Mark低
就咁睇都係碳水偏高、纖維要特級果個Collection先比較低
鮮肉糧視乎經濟能力
我自己就覺得負擔到嘅 餵好D又無妨
往第二個角度諗, 鮮肉糧平過凍乾 (我識得有FD餐餐餵凍乾)
多謝巴打提醒!其實我個Po有Credit番肥美絲
我自己都有睇開 後來發現就算有D咁神嘅整理
都唔係個個知同會睇 (繼續買成份唔掂嘅糧)
同埋手機睇都麻煩

如果一兩張圖可以整理到大部分人買嘅乾糧Brand
我諗可以造福更多貓貓同貓友
所以先希望各位巴絲打覆有咩糧未見有or食後感
最後變成大家都可以傳閱嘅圖
應該會買黎試下
我隻貓食厭凍乾 好黑人憎

多謝你咁有心思分析
原來係食厭咗凍乾XD
不過好多貓都係 罐罐果D都要幾隻輪住餵先冇咁易食厭

多謝妳嘅支持阿
但佢標明無谷物
因為豌豆、薯仔都係碳水來源
所以先會話無豆係好D
同埋同純肉比 呢D係冇咁好嘅蛋白質來源 (慳成本)
只係為咗衝高蛋白質%
凍乾真係好奇怪會食厭,重快過罐頭
肥美絲嗨
貓仔食緊Origen, 睇完你個表先知原來碳水都唔低但佢標榜無穀物,佢啲碳水%邊到黎??
屋企兩隻貓食緊怪獸溝wellness,冇咁貴
我印象中origen係得六合魚(加拿大版)全部指標都pass ,但灰質同碳水化合物都只係掹車邊
同上面NB一樣
豆類都係碳水來源
睇番Orijen佢成份上面都幾多各式各樣嘅豆
我諗係碳水高嘅原因
我都打算咁!
怪獸溝wellness core
而家隻貓食緊wellness core 幾個月了
你啲貓鐘唔鐘意食怪獸?
你意思係兩隻糧溝埋同一餐?
如果溝同一餐嘅話 除咗要貓貓腸胃接受到之外
兩隻糧嘅餵食量唔一樣 有時餵多餵少會唔覺

如果有注意上面兩點 混糧的確可以慳錢同Balance營養
(當然前提係兩隻糧都唔差)
一開始都麻麻地,我估因爲淡味,會揀出黎最後先食
而家試左一個月左右 佢地已經冇再揀
我另外仲買左怪獸果隻鮮肉煲,通常每餐一罐兩隻分
其中一隻貓(7歲)一開始有肚屙,之後冇事了
另一隻貓(10歲)我以前有比過生肉糧佢食,我估因爲咁所以佢冇肚屙
其實我都冇特別去量份量,大概係wellness3/4,怪獸1/4咁樣,通常再每貓半個罐咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞