各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
其實我都係睇到小怪獸個廣告
先醒起你冇提過貓貓腸胃點
所以估有冇可能消化唔好冇胃口

如果你之前未試過呢類Supplement 可以一試
我係用嚟日常補養間唔中餵
貓貓腸胃一直都冇咩問題

汪喵同小怪獸我都有食過 其實差唔多 睇你有冇買開邊間罐可以順便買
成份嚟睇佢確實唔係好掂
所以我唔建議長食
我覺得要慢慢轉其他Brand
係阿
基本上就算主食係罐罐
每日飲水量都係未夠
如果佢冇額外固定飲水 多溝水落罐罐佢又肯食嘅就加

水飲多D係好事嚟
之前先見到香港長命貓主人分享貓貓長壽秘訣就係飲好多好多水
因為佢地身體基因頭號殺手係腎病。。
由細養起嘅貓仔可以試下習慣用針筒餵水
加拿大Holistic Blend?
雞肉果隻嚟講 主要係碳水未達標 因為主要成份有豆類
蛋白質來源有肉粉
唔好餐餐餵
係,雞肉+三文魚,紅啡包裝
但佢由細食到大

大約兩歲時試過轉 natural balance 乾糧
問題係變咗便秘,三四日先痾一次屎
之後轉返呢隻楓葉就正常返一兩日一次

上年4歲幾
我又試吓轉佢食開罐嘅 Applaws牌
海魚+三文魚 乾糧,好彩佢肯食
呢隻牌子乾糧如何?
但我食哂呢包之後又轉返楓葉
同Holistic成份差異唔大
冇咩必要特別換呢隻

姐係平時都有餵開罐罐?
Applaws好似係副食罐多 呢隻都要小心 佢唔係無膠
可以上網Check卡拉膠相關嘅知識
對我嚟講無膠係揀罐罐最Basic要求
無阿,要點樣計?我怕比得多水佢會肚屙,因為佢呢排要食一隻藥,會去晒身體d水,所以先諗住加多d水比佢
好,咁我試下,有無話一日至少飲幾多mL既水係最好?
60ml per kg
唔該巴打
Check 過某啲外國網
好似 jelly / mousse 類佢先有落膠
肉罐唔覺佢有落膠

咁咩牌子主食罐係有多湯汁又無膠呢?

我俾 AVP 主食罐佢就食好少
始終貓都係好揀擇,食開邊隻就只食嗰隻

主子唔太肯食乾糧
領養義工話佢之前太輕又有咗bb要餵奶
搞到缺鈣 所以下排有幾隻牙崩崩地咁
唔知關唔關事 但凍乾又肯食
佢本身食開隻垃圾糧gold d, 唔知大家有無聽過
我之前又買咗包orijen 未開 原來好油?
而家主要餵k9凍乾, ziwipeak同k9罐罐
但k9佢好似唔多鍾意食
有無聽過kakato罐?義工話佢食開 我又見佢食得開心
不過都唔想佢食死一隻牌子
其實整個有ranking既表仲實際 兩張圖真係搞掂
不過都要備註返 肉成份多既可能易腸胃唔適應 轉糧要慢慢黎
有冇睇過Dr Clauder’s 成貓乾糧
有無 royal canin?
我會揀有正面指出無落膠嘅Brand
冇落膠係一個優勢嚟 如果冇落膠多數喺官網會提出
可況Applaws有D罐有加膠 好難信佢邊D係真係無加

唔係副食罐的話 湯汁都差唔多唔會多 因為多水相對成本低D
主食罐湯汁多會比人_ 因為會影響個罐重量同成份比例

我覺得貓貓揀擇都有兩種
食死一隻係一種
食同一隻好快食厭係一種 (所以先有人提出罐罐可以食多幾隻Brand 除咗吸唔同營養就係無咁快食厭)
以上牌子除咗Gold d都OK
Kakato好似係副食罐嚟喎 記得留意唔好當主食餵
罐罐多幾隻牌子可以阿
多謝絲打意見
整Ranking驚比人話打手
同埋好似過份踩低低Rank嘅牌子咁
成份擺曬出嚟 可以比d人自己判斷下

同埋都唔係咁易排
第一 d Brand可能未齊 之後每加一隻又要調整過好麻煩
第二 有時可能隻糧例如低碳水但蛋白質來源唔好 唔見得高Rank d就好d 驚誤導人

轉糧問題多謝你提醒
咁即係邊隻brand主食罐冇膠?
平時仲有食開 :
aixia 嘅 jelly 純罐
canagan 罐

佢主食糧係楓葉乾糧
雖然你話到楓葉好差,但我都未必會特登轉
好過轉完第二款點知佢敏感/肚瀉就慘
咁繼續食楓葉隻貓會唔會死?
咩樣咖? 唔肯定係邊隻
跟住個名查 目前淨係見到淘寶有賣
巧驚驚
張圖有阿
睇真d
膠嘅部分可以直接睇番連登個Excel表成份
或者都可以參考下 https://www.ptt.cc/bbs/cat/M.1532349998.A.10E.html

楓葉問題其實有d尷尬 好難答你會唔會死
你上網打乾糧壞處就知
乾糧嘅問題未必即時反映到出嚟 但係等貓貓大個就有機會出問題
成份唔好嘅糧就仲易出問題

鮮肉糧含肉量高 相對其他添加物或不良蛋白質來源會少好多
所以我先覺得負擔到就鮮肉糧
有時間就多d餵罐
如果你隻糧喺可接受範圍 當零食咁每日少少都冇乜問題
唔該你先

但楓葉的確係長期擺喺度嘅主食糧
試過俾其他牌子嘅試食裝佢,一粒都冇食
好難搞
冇理由四五百蚊買袋好野返黎
點知佢餓死都唔去食,咁咪仲大獲?

咁鮮肉糧做主食又多數買邊款?

咁驚 唔係呀嘛
我係fb買,冇搵到其他
我隻貓岩岩轉糧食thrive有小小屙爛
而家轉左呢隻好左d,你覺得成份如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞