各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
wellness見人講好似唔錯,仲有NOW
睇佢之前有冇食開乾糧
如果有就冇問題可以食
如果冇食開就可以再等幾個月就最穩陣
乾糧最健康就揀鮮肉糧 (怪獸部落、Ziwipeak)
可以評估下Label咗果D brand
睇下幾大生咗牙未 最主要驚主子唔識咬
本身有食開乾糧就可以食
怪獸部落濕糧係幾抵屌嘅
貓大部分都係鍾意食乾糧 多數重味過濕糧
但係都冇計唔可以就曬貓貓 最好有罐罐Balance番
訂左了
你地d貓糧邊到買
多整咗篇濕糧懶人圖
有興趣嘅巴絲打可以去睇下
教下大家點睇成份
希望幫到大家幫主子揀啱嘅罐罐
https://lihkg.com/thread/2060097/page/1
有無人想要汪喵罐 原價放
隻貓食唔慣 有18罐左右 混味
Tg: ho_kwan_yiu
請問我黎緊會接隻2個月大既英短返黎
Breeder建議我用返佢食開個隻 RC kitten
但我上網睇又好似唔係咁好
我直接換另一隻糧 對隻貓貓腸胃會唔會唔好?
初腎貓有冇好介紹
依家食緊now 見低璘
RC真係唔係好掂
但係佢食開RC 你都係要慢慢溝糧同佢轉
乾糧直接轉貓貓腸胃好易唔適應
穩陣D都係同時準備RC同新糧嚟轉
Now高碳水同蛋白質來源麻麻地
建議唔好長食
鮮肉糧就實安全過其他普通糧 (怪獸部落 or Ziwipeak )
但都係建議番你少D餵乾糧 睇下做唔做到早晚餵罐
腎貓飲水量好重要 如果同主食一齊食會易吸收好多
我都諗住咁,但我隻貓唔多食wellness,成日簡怪獸食
其實想問怪獸個網寫住每日食幾多G
姐係每日食夠呢個份量就得?
如果另外比罐罐就可以扣番d?
係阿,每日食用量即係預你剩係食鮮肉糧做主食+飲水
比罐罐係可以扣番冇錯
我隻貓本身食緊RC幼貓糧,佢腸胃唔係幾好
啱啱一歲想轉成貓糧應該轉邊隻?
試咗幾隻佢都唔肯食
55 RC唔適宜長食
最好試張圖橙色Highlight咗果D 成份會相對好D
貓貓每隻唔同 人地隻貓食可能你隻貓又唔食
乾糧目前成份最好嘅係鮮肉糧 (怪獸部落/Ziwipeak)
想問下如果乾糧轉鮮肉糧洗唔洗溝?
我見有啲人話直接食得唔得但我唔係好sure
乾糧逢係轉番乾糧都建議要溝糧好D
以免貓貓腸胃唔習慣
巴打想請教我兩隻貓3個月大
我訓前會比罐 再放乾糧比佢地做宵
次次明明食飽都死要再食乾糧
然後我出門返工前擺啲乾糧佢哋又秒食晒
總之一放乾糧出嚟就會跑去食
佢哋咁樣算唔算太鍾意乾糧
同埋我一隻貓
起身四分一罐 出門口四分一 出門前放定乾
放工四分一罐 夜少少又四分一 訓前乾
咁樣o唔ok
乾糧一般會比罐罐吸引好多,因為乾糧重味
所以鍾意食乾糧嘅貓係好正常,但係咁對貓貓身體好唔好又係另一回事
你有Sense要餵罐係好事,同埋貓貓肯食罐可以盡量罐多D乾糧少D (如果你想主濕食)
要番工嘅話可以考慮早晚各開1罐比佢食,宵夜可以餵乾糧當零食,盡量定一個量唔好比多

你四分一意思係佢每次食得四分一?
罐頭盡量開咗唔好放太耐,除非每次都包好放雪櫃
如果準時收工其實我覺得乾糧可放可唔放
每次應該計一半 但我分左兩轉1/4比佢地
我見d人話要少食多餐因為
但唔知佢地會唔會唔夠飽/唔夠營養
我依家乾糧都係打算出門先放/凌晨比佢食
應該可以試下慢慢減少乾糧
唔該哂巴打
巴打,想問下我隻貓仔6星期大,本身係食奶加乾糧既,岩岩一星期前開始食緊wellness core乾糧浸軟再溝wellness core 幼貓罐,但依加一時時有軟便情況。

琴日試thrive 幼貓雞,今早既屎仲水左。

琴日開始早晚餵緊益生菌,講問係咪我餵食唔岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞