各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
有 wellness俾我換 但我嫌煩就算 淨返唔係好多
我懷疑係retailer storage得唔好
我媽將未食果D放左入焗爐焗
不過應該一包一包未開封咁送去Retailer
好難想似D蟲點出現
Btw 阿媽都幾癲,係咪諗住比你當宵夜唔好浪費
結果到而家我一唔溝糧嘅話我主子都仲係唔肯食
如果唔食ziwipeak 仲有咩好推介?
怪獸部落?
想問下Nature's VarietyInstinct Raw Boost無穀火雞全貓糧好啲定係NUTRIENCE Subzero 無穀雞肉/火雞/海魚全貓糧好啲?
見兩隻都有凍乾粒粒,想比佢食下,但如果營養嚟講邊隻好啲?
55 衣家市面上鮮肉糧應該係得Ziwipeak同怪獸部落
捨得比錢買鮮肉糧嘅可以一試
營養嚟講我會揀Nutrience Subzero
Nature's VarietyInstinct Raw Boost 呢隻太多肉粉 較多冇咁好嘅蛋白質來源
的確係唔太掂
成份太複雜、又多植物性蛋白質 (唔係好嘅來源)
同埋好似飯咁 係貓貓唔需要嘅成份 多食無益 碳水物太多
特別係幼貓 更加需要吸收肉類蛋白質 建議轉糧
55 同Grade糧入面 兩隻成份差唔多
U mean d 糧太細粒? 唔係好Get到有咩唔好處
明白明白thanks
如果轉糧我轉wellness core個隻
溝住轉既話係咪一半一半咁溝
但係佢地岩岩入屋一星期就轉糧會唔會好唔慣
寵物店個店主都話subzero多人推薦啲多啲人買,但嗰日冇貨我先買左raw boost嗰隻。因為睇過見啲數值都ok,如果係咁可能下次都係買subzero。Thx
呢幾日溝緊糧比佢,好似便便有啲乾,唔知關唔關轉糧事,佢水就應該係飲多左嘅
哦..明白
聽過有D貓大粒糧唔識食 反而要食細粒
盡量唔好直接吞係好D嘅
一開始就溝一半太多了 最多溝4分1新糧
如果貓貓入屋後已經適應咗環境、胃口又OK嘅話其實無所謂
仲驚緊同食得唔多就唔好住
有可能關轉糧事 腸胃未適應消化唔好
便便乾就一定要比貓貓飲多D水 可以半濕食就最好
留意如果長期乾就可能要食排毛粉、南瓜果D
岩岩接左貓貓回家幾日
兩個月左右大,男仔
依幾日都係餵緊呢隻罐,一日一罐80g

今日買左wellness core乾糧諗住俾佢乾濕溝住食

想問下究竟每餐乾濕溝埋餵好d,定分開乾還乾,濕還濕好d?同埋個量大概食幾多會好d?
之前我都係乾濕兩溝咁喂 ,但之後上網睇話唔好 因為乾糧濕糧消化時間都唔同 所以驚會影響腸胃。
依家我係分開喂 一日兩餐乾 兩至三餐濕咁
姐係你會餵4-5餐??
放左5粒入d罐罐到,佢食都唔食
餓到死都淨係lam左小小
我會喎,大概4-5個鐘一餐
佢訓醒就食,玩一陣攰左又會訓
會呀 佢得三個月 獸醫建議少食多餐咁喂
會唔會試吓食生肉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞