各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
你問下寵物店有冇aatu 既sample先,俾佢試下口感先,唔好浪費.

你係咪俾紅肉配方既orijen主子食?
想問下kakato乾糧好唔好??
聽日去問下先 thanks bro

係啊紅肉
再上一次係魚 上上一次係雞
紅肉真係會臭d,6種魚同雞就正常
orijen紅肉會比較油,所以室內貓唔太建議食紅肉,因為少運動.
6種魚就ok
不過本身隻糧好夠營養,如果貓貓過肥過重就減少少日常餵食既份量

兩溝就係咁.隻乾肉好大粒..要剪開先俾佢地食..如果唔係成粒吞會消化唔到.
我隻野瘦底 好似食極都唔肥咁
ching隻乾肉係咩牌子啊
風乾肉係 vital essentials
主子唔肥有好處,可以減低好多疾病
但要攪清楚有冇生蟲,需唔需要杜蟲,
Northwest Naturals ?
睇返佢既成份除左肉之外,後面仲有一大堆補充品跟尾(唔肯定係後添加定食材本身有呢d成份)..
望落就就冇乜問題..視乎你會唔會想主力食得再raw d.
鴨肉成份:
鴨肉和骨、鴨心、鴨肝、雞蛋、紅皮藻、海帶、蒸餾水、明膠、亞麻子、洋車前子殼粉、三文魚油、菊粉、氯化鉀、氯化鈉、混合生育酚 (作為防腐劑)、魚油、蛋白鋅、維他命 E 補充物、牛磺酸、蛋白鐵、蛋白銅、蛋白錳、維他命 A、維他命 B6、維他命 B1、維他命 D 補充物
怪獸部落隻乾糧真係好貴
已經溝緊其他糧食,半個月已經食曬
不過真係幾香
睇成份就冇咩大問題
混合生育酚 (作為防腐劑)
o岩o岩search過呢樣成份即係維他命E,常見防腐劑成份,
係人類食品都會出現.

乾肉我就俾
Vital Essentials
相對添加物少d,但唔係完全冇,你可以比較下
但注意,VE比起一般乾糧大粒,我建議係要剪細粒D先好溝俾貓貓食.我隻細妹,原粒消化唔到,會成粒排返出黎,要剪細,所以好麻煩.
雖然佢聲稱可以浸水,但浸完我兩隻完全唔食..

所以成日要剪糧...

今日去左問寵物店拎試食裝
aatu冇
得nutrience subzero 雞
比左死仔試 佢又肯食
bro 點睇nutrience?

心目中2nd choice 係go!
呢隻糧既牌子我就唔識,我睇返以雞配方既成份表黎睇,成份頭幾位都係雞肉唔係雞粉(但就冇寫明幾多%),唔知有冇睇漏,應該係無谷物成份, 但有加味精(天然雞肉風味)同鹽 跟尾就雞肉茸同火雞肉茸 (即係好似我地食緊既雞粉咁)
以雞肉配方為例,粗蛋白略有少少高左D.
就咁睇返成份,我俾3分(5分滿分)

師兄,可以睇返成份表,頭3位既主要成份最重要,最好揀返D完整食材同埋有標明幾多%,同埋粗蛋白質同脂肪既比例,雖然貓貓既熱量主要來源係呢兩種,但室內貓唔雖要高咁成年貓即3歲後粗蛋白及脂肪最好38%以下同20%以下就ok,幼貓就可以多少少.

成分
去骨雞肉,去骨火雞肉,雞肉茸,火雞肉茸,鮭魚,雞肝,雞心,火雞肝,火雞心,鯡魚,鱈魚, 鱈魚肝油,整顆雞蛋,豌豆,雞脂(以維生素E保鮮),紅扁豆,紅薯,鷹嘴豆,天然雞肉風味, 曬乾苜蓿,雞肉凍乾,南瓜凍乾,雞肝凍乾,綠貽貝凍乾,鱈魚肝凍乾,海帶凍乾,鮭魚油,鯡魚油, 椰子油,南瓜,胡桃南瓜,胡蘿蔔,菠菜,綠花椰菜,蘋果,藍莓,蔓越莓,石榴,杜松子萃取物,薑, 茴香,洋甘菊,薄荷葉,甘草根,薑黃,纈草根,維生素(維生素E補充,抗壞血酸(維生素C), 維生素A補充,菸鹼酸(維生素B3),泛酸鈣(維生素B5),肌醇,核黃素(維生素B2),鹽酸吡哆醇(維生素B6), 硫胺素(維生素B1),生物素(維生素H),維生素B12補充,維生素D3補充,葉酸),礦物質(氧化鋅, 蛋白質鋅,蛋白質鐵,硫酸亞鐵,蛋白質銅,硫酸銅,蛋白質錳,氧化錳,碘酸鈣,亞硒酸鈉),鹽, 氯化膽鹼,牛磺酸,氯化鉀,DL-蛋氨酸,L-離氨酸,菊苣根萃取物,絲蘭萃取物,酵母萃取物, 百里香萃取物,鹽酸鹽葡萄糖胺,迷迭香萃取物,軟骨素,左旋肉鹼,胚芽乳酸桿菌,腸球菌, 枯草桿菌,比菲德氏菌,凱氏乳桿菌,克菲爾瑞士乳桿菌,龍根菌,嗜酸乳桿菌。

保證分析
粗蛋白質42%以上,粗脂肪20%以上,粗纖維3.5%以下,水份10%以下,鈣質1.1%以上,磷0.9%以上,灰份7.5%以下,維生素A 25,000 IU/kg以上,維生素D3 1,600 IU/kg以上,維生素E 130 IU/kg以上,維生素C 60mg/kg,牛磺酸 0.15%以上,Omega-6不飽和脂肪酸3.5%以上,Omega-3不飽和脂肪酸0.4%以上,鹽酸鹽葡葡糖胺800mg/kg以上,軟骨素400mg/kg以上
熱量
3,800 kcal/kg (455kcal/杯)
成份整體OK 見佢水份竟然有19% 反而係開封後要注意保存
同埋主要係纖維7%唔達標驚難消化
早晚餵罐罐幾好
相信如果當零食每日餵少量都幾好
55 所以我都有講Orijen可能唔係隻隻貓腸胃都受到
但營養太好就應該唔關事
太油同重味亦可能係原因之一

另外便便嚟講真係會有D糧食咗特別臭
吸收唔到嘅嘢自然會排出嚟 便便臭有可能係主食吸收唔到嘅嘢過多
澱粉過多都有可能 所以高碳水都有可能造成
可以上網Check下

如果以凍乾為主食
便便唔敢話香啦 但真係會冇乜味
試過就知
麻麻地
主要成份肉粉 蛋白質來源唔好含量又低
碳水都過高 拍得住RC
我平時有俾d貓草小食佢地開心下.
間唔中有俾益生菌
腸胃開心下
益生菌貓草都有幫助嘅
我自己餵果時都會偷食XD
雖然話同其他乾糧比係貴
但係我自己個概念係唔同人地比 同自己比

例如1KG糧可能係同人地買開果D糧差1-200蚊
但係諗番自己其實都只係出街食少一餐好嘢嘅價錢
但係可以換嚟貓貓食好D 就覺得冇咩
怪獸呢隻我都想試
我隻貓貓3個月大,而家食緊rc幼貓糧
而家轉鮮肉糧俾佢食會唔會太早?
好詳盡感激巴打
尼個真,平定貴喂一日都係差$10~$20, 一串魚蛋都買唔到
半年前食開nutrience,點知有段時間食到隔幾日就屙次爛臭屎之後呀媽就聽左獸醫講食hills
都有睇之前絲打個excel都知hills好高carbohydrate,不過老媽子話無屙爛屎就keep住食,真係唔知點搞
咬到其實唔會
幼貓糧成份都差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞