各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
Nutrience subzero成份ok架
我其實已經係iherb入左一堆supplements 但隻貓腸胃有啲敏感所以一直唔敢轉 諗住等佢再大啲先
係呀我就係食呢隻金色版
我2隻貓都食緊呢款 其中1隻有腸胃敏感食呢款都無事加埋ziwipeak乾糧(雞味)落去兩溝
但細嗰隻都只會搶晒啲subzero
其實成份都唔差 可以繼續食架
好 咁唔轉住先
而家都試緊佢d罐但好似成份麻麻
諗緊轉rawz但好似好少人講
有巴打都推薦食呢隻,但有魚,重金屬含量會唔會係一個考慮?佢呢隻會唔會超標?最近想轉糧比貓貓,佢應該食厭咗之前嗰隻糧。
大d驚唔驚唔肯食啊?
佢頭4位係去骨雞肉 去骨火雞肉 雞茸 火雞茸
之後先到三文魚 雞肝 雞心臟 火雞肝 火雞心臟 鯡魚 鱈魚 鱈魚肝
個人就認為比重唔算好大啦我之前比較過同價位佢真係好唔錯
我撈ziwipeak一半咁溝落去主要係想呃水飲
Ziwipeak就算吸咗水都易入口
不過好睇貓 我隻細貓唔多食ziwipeak 會揀開晒
如果有錢我都想餵多d ziwipeak
勁貴
Rawz唔好考慮啦 canagan都係
我隻腸胃貓都屙軟便同肚痾
食緊ok嘅罐有ziwipeak k9 thrive 汪喵
全部都係食雞味 間中有雞加魚
但我大仔一向唔鍾意食罐
thrive 雞肉(仲要幼貓款)同汪喵挑食罐
佢先食多啲
因為大仔唔歡喜食罐
唯有用呢啲途徑增加水量
其實點食都好啦 好過睇醫生
幾個月之前2個一齊病洗咗我6千蚊
的起心肝再食好啲
加埋supplements
點解冇喜躍
各大超市有售
仲諗住因為rawz係肉絲同埋成份ok試下添
你會去邊到買subzero?好似唔係好多地方有
緊係py23
Lm
感謝
subzero 嘅話 CP值係算唔錯
營養比例都達標
主要係植物性蛋白材料太多 (冇咁好吸收嘅蛋白質)
同埋驚豆類有D貓敏感
應該係因為 Ziwipeak 係鮮肉糧
相對普通乾糧冇咁香口
啱阿 洗錢食好D好過洗錢睇醫生
我其實都轉左主濕食好耐
我怪獸部落鮮肉糧都係用嚟攝下零食、宵夜
飲水量真係好重要 就算餵罐罐我都會再加水落去罐度
各大超市賣得嘅其實都好伏...
喜躍碳水45% 高到PK

其實有3個情況嘅糧多數係伏
1 各大超市有賣嘅 (Cheap到不行,其實唔睇成份都知伏,遲D醫藥費條數係番度)
2 獸醫水你長期食 Hills/RC (有時可能因為條理原因叫你食,但長食一樣出事,到時就你就真係要成日幫襯佢)
3 寵物店 Sell 9 你某隻牌子,寵物店肯定會Sell d 低成本高利潤嘅糧 (而好多時果D都係較差嘅Brand)

所以結論係要自己識分邊D糧好

有冇巴絲知addiction salmon呢隻糧好唔好?
寵物店推介 屋企隻貓由細食到宜家八個月大左右
但見無乜人提
嚟緊有新貓貓入屋所以想睇下洗唔洗轉過隻糧

Wellness core幼貓糧有蟲 同一批次買咗3包
2包都有蟲 好嬲
有無奴才發現同樣情況? 食開wellness留意下
營養比例唔係好掂
蛋白質太低、碳水太高
應該係標準寵物店低成本高利潤糧
建議幫貓貓換糧
兩包都中都幾慘
有得申訴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞