各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
喂過凍乾生肉太香,而家貓貓唔食wellness 乾糧。。。有無得搞?
想問下各位 貓貓轉糧由royal轉wellness core幼貓糧
今日痾血便 但精神同胃口都仲好好
請問係關轉糧事嗎?
隻貓而家一歲半 之前成日食乾糧唔食濕糧 而家倒返轉 有無人知咩事 兩個牌子都係canagan
咁我黎緊放棄楓葉,轉食呢隻風乾鮮肉先
上網都見到都有人讚呢隻水份夠高
雖然貴幾倍,但一餐份量好似唔使俾太多
我隻貓唔食新鮮嘢淨係食乾糧同埋罐頭
罐頭有分重量.
我俾兩隻大帝食schesir為主,夜晚收工就俾佢地食
好似係85g一罐兩隻野分.
不過日常就係長擺乾糧同風乾肉佢地食.(上面post果兩隻)
另外,要視乎佢地飲唔飲水,我兩隻so far都乖乖地會飲水果d.
買多幾隻俾佢試下,不過唔好買日本果D..好重味精..
我果兩隻都係試左好多罐..
目前食緊schesir,之前試過APPLAW,KAKATO almo nature 呢幾種.
都係完整肉罐.
vigor & sage 乾糧如何
領養咗隻1歲半左右流浪貓
定時餵緊2餐 朝食2匙乾糧 夜晚食40G左右罐頭+水
隔日比少少好味小姐化毛膏佢食
呢排成日想食宵夜,有時會有第3餐比1匙乾糧佢
仲未摸到佢食量幾多 乾糧硬係食淨幾粒
點睇fromm雞鴨
基本上罐罐都會有餵食建議
要睇番貓貓幾重而定
80g嘅罐一般係每日1.5-2罐 (貓貓約3至5kg)
可以細細個就幫佢養成定時飲水
到大個就唔洗煩佢唔肯飲
你自己都要有成日食乾糧係唔好呢個Concept

自己煮嘅鮮食入面會比市售乾濕食少咗某D營養 都要留意番
好有心機嘅人會自己落Supplement
Wellness乾糧係之前食開?
餵凍乾係好事 係因為餐餐餵太貴? 都可以考慮同罐罐隔住餵
有慢慢新糧溝舊糧咁轉?
乾糧直接轉會易出事 要比貓貓腸胃慢慢適應
新鮮嘢係指咩先
自製鮮食?鮮肉糧? 生肉? 凍乾?
蒸新鮮雞柳/牛肉
係啊,驚之後有機會耐唔係屋企要食d 乾糧
佢而家係肯食罐頭唔食乾糧啊
我隻貓一直都食素力高個隻全貓糧
我又一直都想同佢轉糧 佢都7歲同埋啲屎有啲硬
但有個問題係乜鳩都唔食 淨係食乾糧同飲水
我怕佢再老啲又再飲少再水
原本餵開orijen 三隻味都食過 皇上好肯食
但呢期發現 佢軟便同好臭
月頭同佢轉左 wellness core 見平同岀面評價唔錯
結果 佢只係食幾粒 餓死都唔肯食

有冇人知nutrience sub zero 味道同orijen有冇得比?
皇上會唔會又唔肯食
或者有其他牌子好介紹
我今日再煮左雞胸肉比佢食 不佢無啦啦肚痾 唔知點算好 頭二日過黎都有正常便便 今晚無啦啦肚痾 仲要踏到4隻肚都係 點算好
寵壞左...
貓貓幾歲幾重?
鮮食我冇研究
如果你真係想自己整
可以上網check下有冇方法可以增加鮮食嘅嗜口性
落d supplement可能係一種方法
好似怪獸部落d supplement 咁 都有加雞肉鬆

你試過咩方法得咗都可以上嚟分享下
orijen係比較重味..貓貓食慣左之後.轉食其他..好似oven baked呢d淡口就唔多肯食....
我兩隻野之前係食orijen..之後同佢轉左aatu低敏..過渡順利..
睇過成份,頭幾位都係肉,無谷物成份
缺點係...好多地方都買唔到...
至於你問貓糧味道問題..要自己試下先知..我啪過粒orijen,有種怪香,但唔係人食果d味精..總之幾重味..
冇人可以代餵?
唔係屋企又真係難搞d嘅 係驚佢食太少
如果真係幾日唔喺屋企
有人幫手每日餵到一餐凍乾or罐罐都好過冇
又真係幾奇嘅
多數聽貓食乾糧唔食罐較多
會唔會考慮餵住罐先 隔一排再試下第二隻乾糧brand?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞