各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
唔是咁分的 無論乾濕糧都有 有穀無穀嘅糧
唔係話罐頭就肯定有足夠蛋白質
同埋剩睇蛋白質含量都未必準
要識分好嘅蛋白質來源 就係肉 (內藏都不宜太多)
其他穀物、植物原料都係冇咁好嘅來源
肉就一定有
但係佔幾多% 、係咪內藏、有冇唔好嘅添加物就唔一定
添加物多數影響消化或有機會致敏
乾糧有d甚至會用肉粉慳成本
我個人覺得自製鮮食只係滿足人類自己想搞新玩意同令自己覺得好愛貓貓 (因為貓貓唔會明你係親下廚)

整鮮食需要用多唔少時間去整
同埋要加準確份量嘅supplement比貓貓補充每日所需營養

當然如果你好得閒嘅又好有心研究嘅話
係會好過一d成份唔靚嘅乾濕糧
所以鮮食唔係必須 睇個人需求
我只係話有d..唔係好多時用肉粉
你睇番成份就知邊d有用 基本上我label咗嘅都唔係用肉粉
理論上除咗鮮肉糧同凍乾 濕糧嘅肉係會好過乾糧

只係提番你罐頭同乾糧除咗肉之外 會加d supplement 例如魚油、牛磺酸
所以自製嘅鮮食都應該要有一定%嘅supplement
你肯做research又得閒可以研究下
濕糧肉如果你望下成分表都大概估到係咪靚肉嘅
e.g. 如果無指明邊款肉 用禽肉poultry 野味game meat 魚肉fish meat黎表示 我唔會考慮
另外寫住meat by products呢d一定唔會買

再高d要求嘅 可以留意埋內臟同真肉(meat)嘅比例 例如德國罐好多都寫埋%出黎

以鮮食做主食記得落營養粉
鮮食比例唔過日常膳食20%先可以唔落粉
我3隻貓 早罐晚乾
因為咁耐以黎都食thrive罐
諗住比佢地轉下新意思
點知Canagan啲肉絲唔知係咪太硬
我3隻貓都唔中意...
成日等夜晚個餐乾糧
已經訂返thrive補鑊
啲肉好正路啊 但睇隔黎post excel碳水超左少少標 視乎你點睇

我覺得無論食咩罐都應該有2-3個brands可以替換
萬一隻罐有啲不良成分無公開 都未至於累積太多毒素
Ziwipeak你可以keep不過建議揀多個牌子shift下
係啊

溝糧你指乾濕溝?係嘅話不了 兩隻糧消化速度不一會影響腸胃健康
如果你話溝唔同種類濕糧嘅話...sorry我無研究 淨係試過幫佢戒味精id罐嗰時溝淡味罐
等其他奴才解答
黎緊會領養約2-3個月大嘅BB, 而家屋企d貓食開怪獸部落乾糧同canagan罐罐,請問可唔可以照比BB食定要買返BB糧?
幼貓食得怪獸隻乾糧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞