各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
55 餵多D罐係好事
因為要番工,基本上貓貓成日飲唔到幾多水
所以再以主乾糧嘅話之後好易有腎病
同埋餵罐果時都建議加D水比佢同罐罐一齊吸收
所以之前食開奶粉+Wellness Core 乾糧都冇事?
Wellness Core 幼貓罐其實見成份麻麻地
有加瓜爾膠、肉桂膠、黃原膠
大部分對腸胃消化都唔好 我個人唔太建議食

Thrive幼貓罐就纖維高左D (6.4%)
一樣有機會影響消化,唔Sure有冇關係,纖維最好5%以下
軟便都有可能係對某種肉類敏感
唔放心可以搵獸醫 Check Check

另外乾糧方面,如果有轉過第二個陣子嘅乾糧但係冇溝糧慢慢轉
都會造成腸胃唔適應軟便
幼貓罐我自己果時係餵汪喵星球隻幼貓罐
成份幾好,貓貓冇咩問題 FYR
奶加wellness core乾糧果陣係無事既,因為幫佢戒緊奶先用埋wellness core罐頭。咁如果係咁,我暫時比返佢食住乾糧加奶粉睇下先

咁想問濕糧轉濕糧其實洗唔洗溝糧慢慢轉?

汪喵幼貓罐我見到個蛋白質成份仲高,會唔會仲易屙?
都可以照番原本冇事個食法先
等貓貓腸胃好番D同再大個D先再試罐
幼貓有可能係第一次接觸罐罐唔適應

幼貓腸胃一般都唔太好
而消化不良係軟便嘅主要原因
但高蛋白質同易軟便冇直接關係
感謝巴打
希望貓貓早日康復
請問自發性下泌尿道炎可以食咩濕糧???
打算長期食RC處方糧,再比啲罐頭佢飲多啲水.....
我溝糧咁換咗ziwipeak比佢4日幾
我早晚會餵一次乾糧,放工會蒸舊雞比佢

可能因為仲係溝緊糧
乾糧佢就淨係啱啱食放落去嗰下
不過明顯對比以前狼吞虎嚥咁食都係差好遠
仲要成撚日𣈴我鬧鳩我同問我攞嘢食
瞓醒/放工見都好似冇郁過啲糧

我想問我應該繼續溝落去餓到佢食定再換第二隻
我前後已經換咗三隻糧啦屌
我會話成份上冇佢款罐咁靚
數據上除咗灰質之外係全部都達標
但成份上睇番Excel寫有亞硒酸鈉(人造硒來源,可能對身體有害)、甲硫氨酸補充劑(人工合成物)
Thrive乾糧網上面資料好似幾少,但至少我覺得唔係差果批乾糧
55 除咗碳水之外其他數據都達標
食碳水較高嘅糧都要多注意
因為貓唔係好分解到,尤其是主食係乾糧嘅貓
會話成份上冇佢款罐咁靚
數據上除咗灰質之外係全部都達標
但成份上睇番Excel寫有亞硒酸鈉(人造硒來源,可能對身體有害)、甲硫氨酸補充劑(人工合成物)
Thrive乾糧網上面資料好似幾少,但至少我覺得唔係差果批乾糧
日本嘅貓食品大部分都麻麻地
CIAO 係副食罐,絕對唔可以當主食咁餵
我都諗緊整唔整個副食罐嘅表
我自己少餵副食罐,都要Research下
我自己都係會建議多D引貓貓飲水、少食乾糧 (如果做到)
多D比罐 (開罐果時都可以加水)
我都有整咗個罐罐懶人包可以參考下
盡量揀低碳水為主嘅罐罐
https://lihkg.com/thread/2060097/page/1
辛苦曬喇奴才
都轉得Ziwipeak其實會建議如果貓貓都仲肯食就繼續
雖然唔係狼吞虎嚥,但都係為貓貓健康著想
因為多數成份唔太好嘅乾糧味道係比較吸引
因為小食同副食罐一樣都有分成份同營養好唔好
例如有D係凍乾小食、有D係化毛小食
當然多數越重味貓貓就越鍾意食 但重味多數冇益
日本嘢就算係小食、副食罐 我自己都真係唔太敢餵
覺得碳水都係高左少少 (28.8%)
老貓建議搵低碳低磷果D糧
理想鈣鏻比係 1.2:1
鮮肉糧 (怪獸部落、Ziwipeak) 都係完全符合條件
如果覺得太貴,可以考慮下Wellness core 乾糧,碳水低過Canagan

如果長期只餵乾糧,老貓好可能會多病痛
所以建議最少半濕食,多D補水
本身貓貓7個月大 日日餵開唔同副罐溝schesir乾糧
宜家想轉靚d 既乾糧比佢
考慮緊ziwi 但又算貴 可以溝咩糧比佢
同埋想問埋 餵鮮肉糧既話 可唔可以照溝罐比佢食
唔該曬
利申 養貓新手 好有疑惑
岩岩買左Farmina
睇呢個po個表好似唔太好
今日先睇完另一個表話ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞