各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
係。我發現佢原來識停

屋企人話貓仔今日嘔咗兩次
上晝一次,下晝一次
佢係嘔返d糧出黎,好擔心
佢入屋4日ja。是咪要帶佢睇獸醫?
咁佢精唔精神先?可能轉環境未習慣或者食太急/太多都有關係 唔好一次過比太多佢睇下點
樓主你好呀
想問下THRIVE火雞同雞肉味有冇得入gl埋excel比較下
因為肥美絲果面都屬a++級別
唔該你啊
樓主你好
養咗隻3個月大既布偶 食緊RC皇家36
但好多人話呢隻唔好 但埋佢瘋狂軟便 想問下幼貓你會推薦邊種貓糧?
嘔要睇醫生吖!!
yesss 我成日係果到買汪喵 佢做代理
好啊
睇落成份都唔錯
乾糧嚟講碳水算幾低
應該過多排先至得閒Update
RC成份的確唔係幾掂、同埋太油
幼貓可以揀D高少少蛋白質嘅糧
張圖Highlight咗嘅Brand成份都算OK

怪獸部落、Ziwipeak兩隻鮮肉糧甚至凍乾一定係對貓貓比較好
但係同RC價錢差幾遠下 可能要自己評估下經濟能力
黃店大大力懲罰
想問問大家 我接左隻貓番屋企已經六日 我餵緊佢餵orijen 幼貓糧 但呢六日一直軟便 想請教下 佢係未適應環境定隻糧唔啱佢? 洗唔洗直接轉第二隻糧
救我呀我隻貓3個月
食乜都軟便
過瘦 醫生話鐘意食乜都比佢食
但佢直情食乜都軟便/爛便
踩到我成屋都係屎
今日仲要係梳化痾爛屎 唔知有咩不滿
救我
食開三餐罐 1/4 個罐一餐
乾糧長擺
早兩日都食唔哂
呢兩日好似餓狗搶屎咁仲食到嘔左
我就黎痴線啦救我呀
我隻貓食開country naturals. 但我隻貓腸胃麻麻 好易軟便 轉咩好
有無人有經驗?
請問little big paw 濕罐好唔好?
貓仔未夠兩歲已經5kg,上次檢查話超重
請問有無自動餵糧機同水機推介
借個位
放怪獸部落 鮮肉糧
$250
貓唔啱食

TG @Pibimuse
有無試下食益生菌啊
我隻皇帝都爛屎同軟便左成個月
終於開始唔軟了
我諗係轉高蛋白糧唔適應先會咁
你嗰隻食過d乜黎
準貓奴,想問下你地一般係邊度買糧
有呀有食益生菌
養左差不多兩星期
溝住轉左隻vitalin幼貓糧(乾糧長擺 但其實佢都食好少,擺黎等返哂工/訓哂教佢頂肚)
之前食垃圾糧
罐就日日唔同牌子 想試佢食咩肉會靚d
但咩肉都係一樣
呢兩日仲要唔知做乜開始係梳化痾屎痾尿
早兩日為止都識去貓砂盤
我就黎崩潰
餐餐唔同牌子 可能會令佢腸胃唔適應
益生菌 食耐啲先見到效果
食多一牌再睇吓點先啦

同埋你而家食緊咩罐頭
乾糧溝嚟食 都有可能令到佢腸胃負荷唔到
冇計全家返哂工
點都要擺d糧
唔係餓死佢
有人係屋企主要食罐
其實我feel到佢都係真係頂唔順先食兩啖乾糧
留返個肚等我地收工開罐
因為一日都食唔到少少 日日都係倒
見佢好餓先去係咁2食兩啖
唔開罐就瀨屎瀨尿
罐牌子我唔記得左 食左幾日naturea唔同肉類
今日開始食thrive 雞
腸胃唔好 不停咁轉肉類 好似仲衰
你畀同一隻罐 試一個星期咁試 可能會好啲
乾糧盡量唔好溝喇
好 thrive week let’s go
想問下屋企有隻貓仔食幼貓糧 應該要幾時再轉糧
Country naturals雞肉 碳水唔達標、主要成份係雞肉粉 蛋白質來源冇咁好
腸胃麻麻可以考慮下揀D成份單一少少嘅糧e.g.鮮肉糧 (肉含量高相對其他成份少好多)
又或者考慮凍乾, 但價錢相對再貴D
Little bigpaw 好似冇寫有AAFCO標準
可以自己衡量下品牌信任問題
超重有好多方面可以入手: 減糧、減零食、多D同貓貓玩等佢郁下、酵素益生菌幫助消化等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞