各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
我覺我唔關高蛋白質事 Orijen對比其他牌子都未算好高
其實唔係想寫衷隻牌子 但係有D blogger同身邊fd都有反映食咗有軟便情況
有可能係隻糧易致敏 某D貓腸胃受唔到 但我唔敢肯定 所以都係寫「可能」

如果之前隻糧冇事 溝完糧換Orijen先軟便
都幾大可能係隻糧唔啱佢食
你話怪獸部落隻鮮肉糧?
果隻係乾糧嚟
可能你同佢地D罐搞亂咗 都係98%含肉量
邊隻?
U mean advice?
睇預算 可以係張圖Label咗嘅Brand揀
其實都係
FIP好似都有機會傳染?
要醫兩隻正常人都頂唔住

巴打要頂住 聽得出你好攰
但貓貓得你一個可以依靠
兩隻都OK
我就冇特別推邊隻 可以睇下其他巴絲打點睇
其實唔一定要食死一隻罐
可以上網Check下主食同副食個Concept
最簡單咁去分就係你當主食係有齊曬貓貓每日必須營養 係必須品
罐罐(thrive/canagan)同乾糧都係主食
一日兩餐嚟計 就算你兩餐主罐or兩餐乾糧都好 副罐都係額外

你如果想取代主食罐 就係變成2餐乾糧+1副食罐
咁相對嘅你乾糧建議唔好買成份太差嘅Brand
唔係呀 有隻糧叫advance
想問巴絲你地餵濕糧仲會唔會加水落去比貓食?定濕糧已經夠水分可以唔洗加水?
有無nutro natural choice
凍乾可以取代乾糧
因為兩樣都係主食
Primal OK 好似同汪喵差唔多價錢
Sor9 小弟見識少 產地西班牙果隻?
Advance網上D成份有D唔清楚
但見佢穀物好多 多數高碳水
同埋植物蛋白都多 蛋白質來源冇咁好
我唔建議長食
碳水高咗少少
但主要都係穀物同肉粉太多 蛋白質來源唔好
好似話變左做FIP就唔會傳染 未變之前既冠狀病毒就會傳染
唉 我淨係想佢乖乖地食野咋
食緊wellness CORE original
但醫生話佢敏感 嘴生左粒野
佢比左個啲royal chnin sample糧我
好困擾唔知轉咩糧比佢先冇事
醫生冇講係乜嘢敏感?
搵唔到致敏源真係唔係咁易搵到啱嘅糧

凍乾就好少聽人講會過敏 但當然唔係個個負擔到餐餐餵
我諗可以試下鮮肉糧
鮮肉含量高 相對其他添加物會少D
成份太複雜嘅話 如果食咗仲係敏感會難分析係咩成份導致
貓貓會唔會消化系統唔好?
酵素唔夠會影響消化能力 都有機會導致冇胃口
有冇試過用咩Supplement?
我買齊fip group俾d supplement
但係我間診所唔建議我食果d 佢話始終係人食
所以我最後都冇俾佢食到 酵素有冇咩推介 我淨係見過有個小怪獸酵素廣告
買汪喵星球 益生菌+酵素 好唔好呢?
咁如果食開royal 係咪要轉 見個表講到好差咁
我以前餵罐會1:1水
加水肯食緊係加。。你有冇計下佢每日水攝取量
我隻仔食開 holistic 楓葉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞