各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
想問下Ivory coatThanks
鮮肉糧可以照溝罐阿
因為鮮肉糧唔係生肉 唔會有消化時間唔一樣嘅問題
但轉乾糧一樣啦 就係要記我慢慢按比例溝糧轉 唔係腸胃會唔適應
唔同口味或者系列係會有出入 未必係成個Brand嘅糧都成份唔好
因為我隻貓食開雞肉 所以揀咗雞肉去比
不過有比Farmina更好嘅選擇就一定嘅

另外都提番最好起馬半濕食 除左鮮肉糧之外 好少碳水含量可以好似罐咁低
長期只食乾糧以後會好多手尾跟
收到
咁你係大概幾耐比一次濕糧佢?
咁請問如果ziwi 溝其他乾糧 再溝罐 有無問題
個罐係咪主副都ok?
多謝你嘅意見

原文
The apparent link between BEG diets and DCM may be due to ingredients used to replace grains in grain-free diets, such as lentils or chickpeas, but also may be due to other common ingredients commonly found in BEG diets, such as exotic meats, vegetables, and fruits.

其實睇落好多都戴曬頭盔用 "may be"
上面條LINK提到: 有可能係唔加穀物而加其他exotic meats, vegetables, and fruits 嘅關係引致BEG,但問題係就算唔係無穀糧都有D加 vegetables, and fruits,所以本身係好難證實關唔關無穀事,只能帶頭盔講"May be" 。而有穀嘅糧事實上成本上係低好多,都唔排除係某D 有穀 brand 聯合起嚟放呢D料出嚟...

純粹個人意見
主要成份係雞肉粉,唔算好嘅蛋白質來源
另外碳水 28.9% 未算係低
主要係呢兩點
可以有更好嘅選擇
我其實衣家變左係乾糧當零食咁餵
早晚餵1罐濕糧
乾糧盡量唔好兩溝 怕腸胃唔適應 建議最好一次過轉食一隻糧
罐的話可以睇番貓貓幾重 大概計下每日食用量
https://www.dogcatstar.com/calculator/
如果餵夠足量乾糧的話可以搭副食罐
想多D罐罐營養就乾糧餵少D 搭主食罐
事源臨床上獸醫見到好多相關貓狗cases,所以佢地向FDA報告,另有研究確定統計學上grain-free diet 同貓狗heart disease 係有關聯,但暫時未能確定grain-free diet係咪直接"導致"heart diseases,所以現時嘅指引係"可能"引致咁囉,大家參考下啦

呢個都有講貓狗
https://www.mspca.org/angell_services/linking-diet-to-dilated-cardiomyopathy-dcm/
之前買完canagan罐比隻衰野食 見佢會食今次就買thrive同canagan罐 買左成千蚊 點知佢5隻味都唔食 點搞
每隻糧都好多種成份
本身無穀會導致心臟病呢樣野係好難證實
單係補充穀物可以預防心臟病呢樣野已經講唔通
市面上太多無穀嘅糧 基本上有穀先係少數
好難驗證曬大部分無穀糧 而呢D所謂嘅調查又冇講清楚用幾多款糧做測試

再加上有穀嘅糧 多數碳水化合物都好高
碳水涉取過多一樣會引致其他疾病 所以因此而support有穀糧依然係講唔通
完全唔食定點? 天氣太熱都會影響貓貓胃口

比幾個方法你參考
1 先觀察貓貓有冇乜唔妥 病會影響胃口、便秘腸胃消化不良都會
2 加少量零食落罐罐度增加嗜口性
3 五隻味裡面有魚味? 魚罐基本上香D 可以間唔中比
4 減佢糧 冇得食自然唔鍾意食都點都食少少 (有D想幫貓貓戒乾糧嘅主人都係咁做)
會過去聞兩下lam哂脷 跟住就行開唔食 柯屎柯尿都正常 但係我冇買魚味比佢 全部都雞
我好明白你感受 我隻貓都係咁
應該以前cheap罐夠味佢中意食 而家靚小要就唔中意 但係想佢健康d
我覺得觀念正確
再試下上面嘅其他方法睇下先?
主子兩個幾月大
係街啲紙箱仔執返黎既棄養貓
因為乜都唔識又急住買糧
求期去寵物舖到比啲sales推左prolife糧
返左屋企一個月,包糧食左一半
想幫佢轉無穀幼貓糧
我想問下紫色wellness好定Orijen cat&kitten
想比主子食得健康啲
雖然兩個Brand都唔差
但據我所知Wellness多人買D
Orijen成貓糧幾油下,幼貓唔係好Sure

Anyway 換糧記得要慢慢溝糧轉,尤其係幼貓腸胃會比較差
想問吓邊度/網上平台買貓貓兩隻會比較抵啲
想買兩隻貓?
想問問副食罐其實點餵?
好的!唔該哂巴打
貓貓物品/乾糧先啱
打錯字
我隻b三個幾月大仲未肯食乾糧 連RC都唔喉 點搞
怪獸部落98%鮮肉主食糧 香唔香口?諗緊試唔試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞