各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
我屋企兩隻豹貓食緊Wellness core 全貓糧

近排想轉Go!而隻

兩隻貓糧邊隻好啲 我見go係用肉粉係咪冇咁好?
貓食thrive 乾糧肚瀉,如果換第二隻乾糧係咪都要溝住慢慢換? 佢唔食就唔會瀉 我驚溝既過程中 一食又瀉過
我隻貓之前都係咁
初初執返嚟乜都唔識
餵咗一排超市買到嗰啲日本味精罐
嗰陣連主副食罐都未識分
後尾轉餵thrive 吞拿魚味都係勉強食下
雞味係完全唔食
之後買咗啲吞拿魚凍乾零食
鏈碎佢灑係面 咁佢就食
想問下係邊款? 我都想試下 我用零食撈落去佢都正係食左小小就行開

呢隻我係屋企附近d寵物店買㗎咋
佢係一粒粒骰仔咁
除咗吞拿魚仲有好多其他肉類揀
可能睇返你貓貓有冇特別鍾意食某一種肉類
就揀返嗰款凍乾
聞落我都覺得好香 所以都唔敢俾太多佢食

另外有試過好味小姐嘅鮮食調味料
其實都係肉鬆嚟 效果都唔錯

同埋撈落去係吸引唔到佢食 只可以逐d逐d灑係面
慢慢咁引佢食俾佢激死
跟番罐上面嘅餵食指引
基本上你可以當佢係可以補水嘅零食
需要好平,但絕對唔可以當正餐
多數係For餵開乾糧嘅主人餵
錯得幾離譜
衣家怪獸糧我會直接官網買
以前乾糧係天下貓貓
物品以前會淘,但衣家不了
我都係怪獸訂左罐頭
係咪一直長食落去架喇?
貓柱唔淘嘅話好貴
咁貓貓唔肯食乾糧係食緊咩?
飲奶粉? 定罐罐?
怪獸糧我個人覺得幾香口、有時餵貓前我會搶佢一粒嚟食
佢就會好唔爽係咁喵
不過重點係因為成份好我先買
理論上肉粉係比較唔好
因為係平價嘅蛋白質來源、用嚟衝高蛋白質含量

可以問下你點解要轉糧? 平d定隻貓食厭左?
純粹想試下其他唔同既糧同埋佢高蛋白質
都係建議要溝住慢慢轉
因為貓貓可能本身腸胃已經唔好 直接轉會更加加重腸胃負擔
另外 建議可以喺轉食期間加益生菌 可以舒緩一下腸胃
溝嘅過程都可能會有軟便情況 但係可以比腸胃慢慢淘汰d壞菌
貓貓肯食其實可以
怪獸我Check過 罐頭同鮮肉糧成份都幾靚
淘唔淘就好睇個人 純粹我自己覺得太多殘體 真係唔想用
哦..但係都係番番去蛋白質來源果度
肉粉係真係冇肉咁好

另外其實轉糧都係件幾麻煩嘅事 又要兩隻糧慢慢溝
如果係純粹想試唔同糧 咁我又覺得唔太必要換番同級嘅糧
肯比多D錢嘅就直接換鮮肉糧

如果話想試多D唔同選擇 可以換做係罐罐去做嘗試
因為罐罐轉食一般唔洗溝住咁轉
食緊nutrience 係咪應該轉第二隻好
幼貓平時早晚餵罐 中午餵乾
咁可以一試

食緊汪喵幼貓罐頭或I/d腸胃罐 一日1-2罐
我知淨食罐頭都ok
但係有時返工會全日冇人係屋企 佢寧願餓都唔食乾糧
睇個人,我自己唔太會揀標示肉粉成份嘅糧,因為蛋白質來源冇咁好
主要成份多數係順序排佔嘅%數,所以頭幾個成份係肉粉就等於佔幾重%
而且豆類薯仔呢D成份其實貓貓唔係好需要

見你早晚都餵罐 都唔係完全依賴乾糧營養
可以評估下需求同經濟能力
55 要先渡過幼貓時期,幼貓係食多D
成貓早晚各一罐都頂得住,中間驚餓可以靠餵食器
Thanks!
有諗過轉自煮全鮮食
呢度有冇人係自已煮
試過整木魚蛋餅 佢唔食
蒸雞胸 都未必食
焗魚焗到乾乾脆脆先食 普通蒸魚唔食

我隻貓唔太鍾意鮮食 最鍾意魚罐頭
但好撚鍾意食菜 見到生菜就叫都拆天
原來係咁
我之前都係餵orijen雞味
然後轉咗oven baked 平啲又睇分析話高質啲
但主子就唔鍾意食 勉勉強強咁
以前9奔出嚟食orijen架

我宜家諗緊轉唔轉返orijen...
唔該你
怪獸部落仲有咩正野推介?要湊運費
鮮食真係要好有心機同時間
因為鮮食裡面本身少左D貓貓必須嘅Supplement
要知每種supplement加幾多份量
如果冇心學或者冇時間學就唔係好適宜店
利申: 未整過鮮食
笑L咗 竟然鍾意食菜
想試餵鮮食,但幾歲開始好,諗住買好味小姐貓鮮食綜合營養粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞