各大貓貓乾糧Brand比較 (入嚟睇下你餵開果隻係咩料啦)

475 回覆
53 Like 4 Dislike
食咗咁耐乾糧係難搞d
啱啱開始轉罐罐可以考慮魚罐 香口d令到佢肯嘗試食罐先
之後食一排再慢慢比番雞肉果d其他肉罐佢食
好似汪喵星球咁 都有挑嘴罐係For呢d食慣乾糧嘅貓
唔食乾糧都唔係咩煩惱啊
乾糧只係方便人類嘅產品 有預算嘅點都係餵罐頭好d
canagan係主食罐唔驚啦
我諗呢d問題好難有人答到你
有時唔只聞落去嘅味、食落嘅味、甚至口感、粒糧嘅大細
都有機會影響貓貓唔食 真係要比主子試過先知
所以極其量係比較成份

如果你問我推介就一定推鮮肉糧咖喇
貴就貴d但成份好 同埋都好少聽人講隻貓唔食鮮肉糧
試下暫停食鮮食先?
如果食其他糧or罐都一樣肚痌
咁有機會係其他問題
睇多一日 食其他嘢都痌就要睇獸醫
本身book左聽朝1315睇獸醫做身體檢查
希望無事 佢黎左我到之後暫時只係食過乾糧同雞好擔心 第一次養寵物
巴打定d嚟 冇事嘅
見你又整鮮食又咁夜唔訓睇得出你好有心
萬大事都有你喺度 比d信心自己同貓貓
長期唔係會有,係驚有時早出晚歸
我隻都從來都唔食乾糧
不過濕糧健康好多嘅

寵壞哂
留名支持
其實參考依個都得

http://catfooddb.com/
咁出之前同番嚟都餵一餐呢?
最緊要一日營養嘅份量有食齊
我覺得睇Best還可以
Popular好似有d誤導
Popular多人買唔係好嘅意思
我都知Popular點解
但係你條link一禁入去就show popular比我睇...
雖然佢係home page啦 但放popular唔放best
我會覺得個page可能收咗d brand嘅錢
係我自己覺得奇先搵到原來有best rank

轉番做中文 熱門商品同最佳商品
假設喺我唔識d brand嘅情況下
禁入去d brand度又唔貴喎(連Ziwipeak都冇放)
我會覺得熱門商品姐係多人買 多人買斷估唔會伏掛

我嘅誤導係呢個意思
只係好心提醒其他人唔好中伏
貓貓腸胃好敏感..一開始轉糧千萬唔好一刀切,要慢慢轉..
(1/9 2/8 3/7....)咁樣轉
同埋本身隻貓貓如果只係食開乾糧,突然同佢轉鮮肉糧,最好係俾少少佢食下睇下便便同胃口先
我隻細妹之前就係我同佢轉配方攪到佢過敏,瘦左好多..同佢睇醫生.又抽又驗都唔搵唔到致敏..
之後解決方法就係..罐頭照食..但就唔再單一口味..平均雞魚成份..
乾糧就淨係俾鴨肉配方,另外再溝返風乾肉..而家so far生返d肉

所以如果主子一路食開都係肥肥白白,就最好唔好亂咁試...
因為每隻貓貓既體質唔同,人地食得好..唔代表你隻貓貓都可以咁食..
一定要有心機同耐性同佢夾o岩d糧.
如果有軟便,就請教獸醫可唔可以俾d益生菌佢食..
Agree! 多謝分享
想問下wellness core 乾糧係咪呢隻?因為我見好多人推薦
thankss bro
揀糧係一個學問
你兩個皇上 食左幾耐orijen?
一轉aatu 就肯食? 咁乖
大妹就由8,9個月轉成貓糧開始食都接近4年,
細妹就細幾年,都食左差唔多年幾.
大妹就乖d,淨係aatu都肯食..細妹就要溝風乾肉(vital essentials)先肯食..
所以而家係兩隻乾糧一齊餵.
想問下absolute holistic 隻鮮食肉片點?
本身兩隻貓 早晚一貓各一罐汪喵或thrive
想再加啲糧俾佢地食下
而家餵緊orijen既貓奴又唔洗擔心..本身呢隻糧既成份都唔錯
問題係營養太好同埋比較重味.
如果發現貓貓有過重,就要減少份量
至於d便便臭..有邊個係香架?...
睇你經驗 我都心郁郁想買attu
我仲係到諗緊買返orijen 溝wellness
定你個隻溝wellness 如果買完兩隻都唔食就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞