召集LIHKG所有單車jj (5)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
終於有人講 成日講4000s2
大把好太好過

example?

specializes turbo
石橋R1x,R1s
維記
schwalbe pro one/ZX
馬牌A&F
其實呢啲大路嘢已經好踩過4000Sii
而我嘅好踩係講乾地嘅路感 不包括耐用與否

好踩還好踩,日常用冇乜需要,仲要耐用得嚟貴,hea踩都要燒錢

一直想4000s2換corsa g+,但係耐用同防刺太差

咁可能我懶得換呔啦
比賽同操車都會揀條自己滿意嘅 暫時係R1x
不過我都讚成4000sii係襟用呢點嘅
但同時覺得冇必要次次啲人問親咩呔
都指定係答呢條姐

好簡單一點
多人用
咪多人答呢條囉
我自己都係用4ks2

而多人用嘅原因係...........

我知你想講咩
但係如果4ks2係講到咁差
一早劣評如潮

咪就係囉
雖然間唔中有人話爆side wall
但未至於“比吹奏”
想問下 8-9k 有咩road bike可以揀?

砌部caad12 blackinc
各位巴絲 想請教下大家我應該買邊部好 canyon speedmax cf9.0 sl 定 aero cf slx 8.0 嚟梗會玩iron man 但係又會係平日踩下車

speedmax
平日踩出黎玩都型
不過你會唔會爬山先(雖然我估踩三鐵唔多需要爬)

會踩下鹿頸 海下嗰啲 但一諗起speedmax 咁重就真係有啲怕 但係有部caad 10 又無理由買部aero 唔買TT 買車嘅原因都係因為開始發覺部caad 10 唔係咁啱我用 同埋要比三鐵

有caad10就買speedmax,實物好正
淨係keep一部就aeroroad,最少可以上山下海

其實speedmax 8kg 係咪已經算好輕 之前見過有人踩部p5 上海下 嗰下真心偑服

8kg直頭輕鬆啦
小弟第一次踩部8.3kg 60刀上hoi ha 1st climb都係10mins內, tt就算重少少都未至於踩唔到,係你話上波波就難啲
各位巴絲 想請教下大家我應該買邊部好 canyon speedmax cf9.0 sl 定 aero cf slx 8.0 嚟梗會玩iron man 但係又會係平日踩下車

speedmax
平日踩出黎玩都型

會踩下鹿頸 海下嗰啲 但一諗起speedmax 咁重就真係有啲怕 但係有部caad 10 又無理由買部aero 唔買TT 買車嘅原因都係因為開始發覺部caad 10 唔係咁啱我用 同埋要比三鐵

其實speedmax 8kg 係咪已經算好輕 之前見過有人踩部p5 上海下 嗰下真心偑服

我有個鄰居踩p3
我踩屋企後面坐1000m高山見過佢幾次

speedmax
平日踩出黎玩都型

8kg直頭輕鬆啦
小弟第一次踩部8.3kg 60刀上hoi ha 1st climb都係10mins內, tt就算重少少都未至於踩唔到,係你話上波波就難啲

話時話香港玩canyon係咪9成都係想買aeroad
好少見人提ultimate
雖然aeroad個外型係幾靚

我鍾意ultimate,隻藍同隻銀色幾特別

得咩?
曾經諗過買 最後買咗部碳架

2016 飛波淨架好似5000鬆啲

呢個筆直不外乎Giant/Merida
G記就tcr slr, 鋁
tcr advanced 3, 碳 (套件低一級)
折完應該$9k左右?
美記唔太熟 等其他巴打補充

美記都係得鋁

speedmax
平日踩出黎玩都型

即係想換車唔係加車
試下caad 10 有冇得改setting 改啱自己
冇就買aeroad, 有就加車

其實部caad10 都踩左成5年 淨係買車時fit 過一次 之後都有做定期保養 早一個禮拜先一次過換哂wire tune 翻好哂所有嘢

直上Speed max 免得日後心掛掛
TT車係型係快,rb去倒既tt都可以
但香港踩tt唔太適合
踩road既除左翔東仲有邊段路你敢長渣對筷子?而且咁柒多燈位,當你守交通規舉咁踩,又係冇乜可能渣對筷子

單車徑又多Jo jo,又係冇咩可能上對筷子
最大隱憂就係突然意外你渣緊對筷子基本上冇可能可以即轉下把dup brake

踩車最緊要安全至上,tt留反內地/出國踩就岩,香港?不了
唯有roadbike裝筷子

或者隻手擺中間hold住

快過揸下把我覺得
但香港踩tt唔太適合
踩road既除左翔東仲有邊段路你敢長渣對筷子?而且咁柒多燈位,當你守交通規舉咁踩,又係冇乜可能渣對筷子

最大隱憂就係突然意外你渣緊對筷子基本上冇可能可以即轉下把dup brake

哩個亦都係我考慮嘅其中一點 就係實用性真係唔係太高 對筷子係香港真係唔係成日用得著 但係如果aero road 再自己加對筷子又可唔可行呢 會唔會好怪

快過揸下把我覺得

香港地渣筷子就算吧啦
可能只可以1159-0600前係翔東/昂船洲先做倒
但香港踩tt唔太適合

哩個亦都係我考慮嘅其中一點 就係實用性真係唔係太高 對筷子係香港真係唔係成日用得著 但係如果aero road 再自己加對筷子又可唔可行呢 會唔會好怪

算吧啦朋友
其實rb渣下把都可以好快
同埋唔知你身形如何
毒撚上圍得40咁廢都覺得夾撚住超辛苦
當初果斷飛走speed max入aeroad 算

快過揸下把我覺得

香港地渣筷子就算吧啦

我剩係踩過創新咋

都見有幾多TT

快過揸下把我覺得

香港地渣筷子就算吧啦

我剩係踩過創新咋

都見有幾多TT

住果頭真好
創新長度都可以飛一陣
將軍澳區表示屌你老母四面環山
T 條撚咩

快過揸下把我覺得

香港地渣筷子就算吧啦

我剩係踩過創新咋

都見有幾多TT

住果頭真好
創新長度都可以飛一陣
T 條撚咩

平時閒日吐公都算少車
都可以飛到去大埔

快過揸下把我覺得

香港地渣筷子就算吧啦

我剩係踩過創新咋

都見有幾多TT

住果頭真好
創新長度都可以飛一陣
T 條撚咩

平時閒日吐公都算少車
都可以飛到去大埔

翔東好多TT
btw我都諗住係rb加筷子 仲有車尾水架

得咩?

咁之後買咩件?同埋軨?彎把果d買車架又好似唔包

得咩?

嗰啲慳住買先,遲下再升級

得咩?

caad 12 frame set ~$5000 二手~$3500
拆車105 ~$1800/ultegra ~$3200
二手軨r3/zonda $1500-2000 ak $1000內
二手三寶連saddle ~$1000
二手lock踏 ~$300

得咩?

caad 12 frame set ~$5000 二手~$3500
拆車105 ~$1800/ultegra ~$3200
二手軨r3/zonda $1500-2000 ak $1000內
二手三寶連saddle ~$1000
二手lock踏 ~$300

之前上網有睇過 全新Merida reacto 400 好似唔錯 大家點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞