召集LIHKG所有單車jj (5)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

要買返馬牌嘅 F&A都已經好過4000啦

冇人話4000sii好踩,只係貪佢樣樣有夠全面,加上你揾r1x緊係冇得比…

咁........全面同冇範掂都只係一線之差

咁佢阻力低,咬地,超耐用呢3點都唔係一紙比賽胎做到嘅,只係路感好唔掂姐[/quote]
阻力低?完全唔覺佢有去嘅感覺
比賽呔要咁耐用做咩
其實我只係出奇點解次次啲人問咩呔好
都必答4000s姐[/quote]

[/quote]

事撚但啦你比呢d number出嚟佢都唔會信[/quote]
係嫁 堅決唔信[/quote]
[/quote]

Source : http://www.bicyclerollingresistance.com/
我諗呢個website / Tour Magazine之前出既report都有力少少掛
純粹諗唔明點解係Quote FLO

價錢 - Quote CRC 而家價錢
GP 4000 S2 - 24.99
Schwalbe one V-Guard 2017 - 24.99
Schwalbe one V-Guard 舊款 - 21.99
Vittoria Rubino Pro Speed G+ - 24.49
Vittoria Rubino Pro G+ - 21.99

講重量 - Rubino Pro Speed 206g, 輕過4KS2 215g
講阻力 - Rubino Pro Speed 都低過佢 ( 100 & 120 Psi 各低0.3 watt )
講價錢, 差唔多
講耐用, Rubino 本身定位已經係比corsa更耐用

要阻力低又快既, 同樣馬牌有A&F, 其他牌子都大有選擇
要全能既, 除左4KS2仲有Rubino Pro speed, 唔好數漏Schwalbe one
Schwalbe one 係重左30g左右. 但佢阻力唔差, 防爆仲好過4ks2

唔係想宗教狂熱, 不過有客觀數據, 又有價錢比較
點解唔試下新野
由當年GP4K 講到而家都係GP4K多個S2
不如試下新呔啦. 世界咁大, 踩得多既一年換幾次呔. 好快就知咩好咩唔好
踩得少既更加要買頂級呔, 都踩得少啦,
分分鐘年半先換一次呔, 買貴D除返開仲抵[/quote]
rubino pro one同schwable one嗰耐用完全唔係4000sii隊手[/quote]

我都想試schwable one,但一見到個價錢同耐用度.........
冇咩sad得過運動撚爆濕疹...
用開clincher ,唔鐘意Pro4 & 4000SII,
鐘意用馬牌4season既轆車友...路過睇戲。

純粹share 下,
身邊某位高水平比賽朋友用開既tubular主要係Sprinter, Attack Force, 同Vittoria既產品。
用4ks2貪佢五百蚊有一對同㩒用

路感黎講我已經覺得算好

未用過頂級胎

天生有,唔算嚴重,運動都冇大影響
終於有人講 成日講4000s2
大把好太好過

example?

天生有,唔算嚴重,運動都冇大影響

i know that feel bro
大把好太好過

example?

大把好太好過

example?

specializes turbo
石橋R1x,R1s
維記
schwalbe pro one/ZX
馬牌A&F
其實呢啲大路嘢已經好踩過4000Sii
而我嘅好踩係講乾地嘅路感 不包括耐用與否
大把好太好過

example?

石橋R1x,R1s
維記
馬牌A&F

好踩還好踩,日常用冇乜需要,仲要耐用得嚟貴,hea踩都要燒錢

一直想4000s2換corsa g+,但係耐用同防刺太差
各位巴絲 想請教下大家我應該買邊部好 canyon speedmax cf9.0 sl 定 aero cf slx 8.0 嚟梗會玩iron man 但係又會係平日踩下車
大把好太好過

example?

石橋R1x,R1s
維記
馬牌A&F

好踩還好踩,日常用冇乜需要,仲要耐用得嚟貴,hea踩都要燒錢

咁可能我懶得換呔啦
比賽同操車都會揀條自己滿意嘅 暫時係R1x
不過我都讚成4000sii係襟用呢點嘅
但同時覺得冇必要次次啲人問親咩呔
都指定係答呢條姐
大把好太好過

example?

石橋R1x,R1s
維記
馬牌A&F

咁可能我懶得換呔啦
都指定係答呢條姐

燒唔起錢
唔係都想買條維記corsa speed黎操
大把好太好過

example?

石橋R1x,R1s
維記
馬牌A&F

咁可能我懶得換呔啦
都指定係答呢條姐

好簡單一點
多人用
咪多人答呢條囉
我自己都係用4ks2
各位巴絲 想請教下大家我應該買邊部好 canyon speedmax cf9.0 sl 定 aero cf slx 8.0 嚟梗會玩iron man 但係又會係平日踩下車

會答你揀slx

speedmax
平日踩出黎玩都型
不過你會唔會爬山先(雖然我估踩三鐵唔多需要爬)
大把好太好過

example?

石橋R1x,R1s
維記
馬牌A&F

咁可能我懶得換呔啦
都指定係答呢條姐

好簡單一點
多人用
咪多人答呢條囉
我自己都係用4ks2

而多人用嘅原因係...........

speedmax
平日踩出黎玩都型

會踩下鹿頸 海下嗰啲 但一諗起speedmax 咁重就真係有啲怕 但係有部caad 10 又無理由買部aero 唔買TT 買車嘅原因都係因為開始發覺部caad 10 唔係咁啱我用 同埋要比三鐵
大把好太好過

example?

石橋R1x,R1s
維記
馬牌A&F

咁可能我懶得換呔啦
都指定係答呢條姐

好簡單一點
多人用
咪多人答呢條囉
我自己都係用4ks2

都唔知拗嚟做乜,市面最多係4000sii,唔會有伏又價錢平,市場有共識先有一致答案,唔通叫人買對過千嘅開口胎hea踩操車先叫正解咩

speedmax
平日踩出黎玩都型

會踩下鹿頸 海下嗰啲 但一諗起speedmax 咁重就真係有啲怕 但係有部caad 10 又無理由買部aero 唔買TT 買車嘅原因都係因為開始發覺部caad 10 唔係咁啱我用 同埋要比三鐵

有caad10就買speedmax,實物好正
淨係keep一部就aeroroad,最少可以上山下海
大把好太好過

example?

石橋R1x,R1s
維記
馬牌A&F

咁可能我懶得換呔啦
都指定係答呢條姐

好簡單一點
多人用
咪多人答呢條囉
我自己都係用4ks2

而多人用嘅原因係...........

我知你想講咩
但係如果4ks2係講到咁差
一早劣評如潮

speedmax
平日踩出黎玩都型

即係想換車唔係加車
試下caad 10 有冇得改setting 改啱自己
冇就買aeroad, 有就加車

speedmax
平日踩出黎玩都型

即係想換車唔係加車
試下caad 10 有冇得改setting 改啱自己
冇就買aeroad, 有就加車

其實部caad10 都踩左成5年 淨係買車時fit 過一次 之後都有做定期保養 早一個禮拜先一次過換哂wire tune 翻好哂所有嘢

speedmax
平日踩出黎玩都型

其實speedmax 8kg 係咪已經算好輕 之前見過有人踩部p5 上海下 嗰下真心偑服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞