歡迎想砌模型o既巴絲入黎(19) 30000, thanks

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我覺得貼水貼係最享受嘅過程
未試過
應該冇問題

GSI Mr Hobby Aqueous 上到普通灰上面
AV 同樣係 Acrylic Base
痴乜鳩要咁 我果陣隻megami 都痴左幾日都未叫痛苦
浸完拍上去拖水貼去模型上面時 斷開
痴bandai 既係,壽屋既唔係
因為屋企有養貓 唔想用油性... 咁如果我用AV油 咁底灰用咩好...
咁如果我用AV底灰上 咁到時個水貼係咪上咗個光澤先去輕輕力打磨同拋光水貼?
底灰做後樓梯戰士
想問有無巴打用過用電供氣比噴槍用嘅product?
貼果陣爛,同貼之後爛係最無癮
但冇事冇幹嘅話過程係舒服

初時一買就買兩張,驚自己fail,一錯就endgame
以後唔買大陸水貼 又矇又錯

但真係好細粒 好辛苦
最 攰 真係水貼 由其係RG

又要彎腰 眼又攰
最嬲係
C型/L型水貼 一鄒左就 唔洗痴

我C型L型
一FAIL 就 貼膠貼 算撚數
點解各位成日都話AV底灰磨唔到? 你等佢完全乾哂+唔好用太細號數嘅砂紙係磨到架
但你唔買大陸水貼 你選擇又真係小

BANDAI D貼出得 又小款 又慢
唉 我都唔知

我仲要 分開一件件咁痴 冇砌埋 因為骨上咗光油 唔想到時一次消光
係咪即係氣泵?
好型
但係我唔肯定自己有無時間玩
因為Av油係水膠彩(有錯請指正)乾咗會變成一層膜咁
反而用大號磨到?
我自己就試過亮黑灰,乾左兩晚,一磨就成層膜磨左出黎
用返AV隻primer咪搞掂 AV隻primer係磨得, 你只要比返少少耐性等佢乾 (官方話無24小時都算乾透, 但係我試過噴完大約半個鐘左右已經磨佢無出事) 同埋溫柔啲, 係絕對可以打磨; 如果你一黎就攞張400沙紙出盡力咁死磨, 油性底灰都比你磨走哂啦
無錯係會乾成一層漆膜係上面, 但係層膜食得夠實嘅話係無咁易甩, 起碼我係真係磨過唔少次, 除咗第一次係當佢好似油性灰咁磨出事之外, 之後都無事
最重要係用高號數啲嘅沙紙磨, 同唔好搏哂命咁死磨爛磨
新手一問 大號係咪愈粗糙 細號就磨得愈幼細嘅意思
倒返轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞