歡迎想砌模型o既巴絲入黎(19) 30000, thanks

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你睇日本仔都係原色消 唔係改色真係唔會去搞白色

有無巴打知邊到仲有呢兩隻?
搵咗好耐都無
唔通要淘寶淘寶版係咪有唔同
130 好似差唔多啦
斧頭少見d
馬沙你買部綠渣自己噴一樣
RG咁平嘅咩
白色膠件仲有一樣好就係唔會白化
唔會白化但會變黃
除咗d 特別大盒既,好似都係一百頭
噴層cut uv既有冇用?
第一次用噴罐改色,終於差水貼同消光就搞掂啦好有成功感
我有e盒 岩唔岩洗
呢個我未試過,唔肯定
rg sf 真係要就角度影
頭兩張都顯得又肥又矮
把槍都係,又肥又短咁
教路下啦福巴
應該點噴
但我而家手頭上啲架撐廢到極點喎得個USB閪泵同支孿針無牌子噴槍
同你哋有正常泵正常噴槍setting差距都幾大下
你哋平時開油用開啲咩?
我而家嗰啲粉紅色係白蓋AV油開出嚟
有溝71.161 airbrush thinner同70.597 retarder medium
都係thinner 加慢干多
好少落效果
主要想知點噴 手勢 bar數 出油量多定少
等你教學呀福巴
我覺得等得過,唔急於一時
隻角呢
GTO綠渣有角送埋架wo
想買金屬噴氣口補品可以買咩牌子定笨大自己有出
我所有「正常」架撐都唔喺手頭上俾唔到咩好precise嘅意見著
bar數我一定講唔到, 因為喱個USB閪泵冇錶睇, 又細風
經驗估計大概同我以前隻泵嘅0.8 - 1 bar咁上下, 總之係細風
我自己本身用開都係細風具多嘅因為我自己噴實色多, 唔洗好大風
大風反而好易射到濕晒流開晒
上色嗰陣主要係打圈噴多, 尤其係平面同弧面
對於啲好不規則嘅零件就先噴咗啲凹入去嘅位, 咁樣就唔洗上好晒外露表面嘅時候後追喱啲深坑
因為咁樣就好易深坑隔離啲位會食到油不知不覺染隻色好實, 到時可能又要再tune嗰個位, 跟著個深坑又染到淺色無限loop
所以由以上手法可以推斷得出我係一個pre-shading嘅愛好者
油量呢個問題呢我嘅見解係遮蓋能力愈低嘅顏色愈要油量少, 層數多, 稀釋度高
即係例如白色, 檸檬黃, 淺粉紅喱啲
我點區分喱類顏色係: 一射落去好似冇乜, 但hold多半秒就忽然間濕晒
開得杰會起粒粒之餘事實上又唔係好遮到深色底
想貪快油量多, 層數少又會好易濕到流開, 唯一方法係拎遠少少噴, 但層數又未必減少到幾多
遮蓋能力愈高嘅色我就鍾意開杰少少, 層數少啲都冇所謂, 油量多啲都得
即係例如屎啡色, 任何深淺嘅灰色, 黑色, 藍色喱啲
我區分佢哋嘅印象就係: 你一射落去就明顯見到有著色唔洗等
因為著色嘅反映夠快, 所以就更加好控制, 咁樣開杰少少你都好自然咁樣掃開佢唔洗狂回筆
想濕噴上實佢就直接俾大油, 想薄就推返細隻手郁快啲, 喱啲應該係好自然會反應到
因為佢一上就有反應你唔洗好似上面嗰啲咁猶豫自己係咪未出到油
好似開始長, 講著咁多先
下咁搞笑㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞