歡迎想砌模型o既巴絲入黎(19) 30000, thanks

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
因為我噴Gaia gun metal 用0.4 嘴 但都見筆嘴有d 油積/金屬粒子痴住 係咪代表太傑?其實都未係好掌握到點為先傑 用開油樽1:3 左右比例開
油性油要交俾其他巴打

不過就咁睇,我估係有機會因為ultra 隻杯本身就唔係擰實,所以果個位唔夠氣密,變咗前面一塞左,d 空氣就會喺嗰度走出黎

試吓開稀d 睇吓會唔會好啲
小弟不材
針鎖係咪呢支?

我見ultra 無蓋 唔知upgrade款有無呢
有油痴著噴嘴係正常
所以先要洗, 1:3應該已經好夠稀除非你支油杰到好似爛屎咁
好 感謝
佢一滲出黎果下 我:
咦,福巴話1:3 已經好稀
咁信佢啦
咁試下個油杯隊「實」d 同唔好太大動作令隻油杯唔覺意郁到
好的 過2日天氣好d 再試下
唔該咁多位巴打
喱個係鎖著支針落trigger連動嗰到
我講嗰舊係個杵後面有個嘢扭入去頂撚著支針限制佢郁動嘅
未扭:

鎖死:
ultra 係最basic 嗰隻,真係乜都無既
你見連個油杯都廢事車條螺絲坑就明
但單針版五百幾,以入門黎講係幾好
我以前貪快起上嚟用大口徑筆癲到可能會1:1咁噴
其實射出嚟唔係一點點咁已經冇問題
有冇邊款係現成 推薦㗎
真。德國設計
我以前喺拜仁嗰時就係咁, 所有嘢都係一分錢一分貨
買個單人電飯煲, 最平廿歐咁上下, 內膽都係外露出嚟會辣親
咩保溫咩功能乜柒都冇
要唔好太頹包實晒最少50歐但都係細size
要靚就真係就嚟好似transformer咁都有
德國人
用過3M,Tamiya同infini
剩係以打磨嚟講冇乜分別
3M同後兩者唔同嘅地方係佢搣出嚟嘅話會就手啲, 啲海綿同埋沙紙面易啲分開唔會好韌, 但你如果細粒捽得耐個海綿會爛
Tamiya舊海綿同埋沙紙面都好韌, 一定要剪
infini就沙紙面好韌, 海綿普通
外露既內膽仲叫唔叫內膽
其實呢,mg 你買隻舊dd 既例如甩毛,都係百鬆兩百
舊mg 無碎甲得咁緊要,玩下手仲易搞過rg
不過亦都係d 細節位可能無做得咁好

你可以上
www.dalong.net
睇下d 真素組同分件
屌 我拆完洗曬d野裝番上去
噴水再清清支筆 發覺噴出黎塞下塞下咁
多災多難
筆嘴清乾淨未?
我用洗筆水浸埋 見無色出 先裝番上去
咁我再搵綿花棒捽捽先
不過我都係用緊噴av 油既思維去諗,可能未必啱使
我入坑 第一隻作品

應該係我第一隻 亦係最後一隻pg

果陣好撚廢 砌左我一個月e家都係

aa膠 痴死左 左膊頭 同 胸關節

滲埋到入面 爆得一半甲

隔黎係我隻rg strike freedom
build 3d model呢就好睇手勢 我都未用過SolidWorks / autoCad, 呢類軟件本身傾向去做product呀工程向多啲, 個操作同做動畫嘅3D software差太遠, 所以如果只係想build個model出黎做3D print個啲應該夠做
如果想build完仲可以做吓動畫玩吓嘢可以用blender, 本身完全免費
如果本身對搓泥有經驗可以用zBrush / Mudbox, 個操作好接近, 出黎嘅model亦比起普通3D software build嘅fine好多
啱啱心血來潮執下個油櫃,估唔到好多都未乾

連第一代gaia 122都仲有枝

望番以前7蚊一枝Mr Hobby油真係好平...
你可以試下爸爸棒 硬身幾耐用
海棉無買 唔知道..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞