歡迎想砌模型o既巴絲入黎(19) 30000, thanks

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
pm store
地址:九龍深水埗青山道64號名人商業中心902室
致力為大家搜羅各式各樣的噴油工具, 主要銷售噴筆, 氣泵, 模型油漆及模型工具。

其實頭post好多資料(包括模型鋪地址)都好有用可以睇咗先
可唔可以教教小弟咩係濕噴 唔係濕又有d咩噴法
我只係識左至右咁掃
無話無得較氣壓就噴唔到,氣壓太大咪拉遠啲槍同零件距離;氣壓太細唔夠大咪開稀啲枝油黎噴
如果個泵氣壓無得較細但係想細啲,咪買啲有得較出氣量嘅筆/加裝個出氣量控制落筆到
解決方法一大堆
透明紅 好似太紅
因為transam 呢隻色係珍珠件仲要溝左紅同紫,所以要噴到一樣就難d

比效易做到類似既效果可以用銀色底色上勁輕手既透明紅,最後打珍珠色
開稀啲隻透明紅然後薄噴就唔會太紅
咁撚大size 既模型真係玩鳩自己 咪再搞我

我屌,我之前仲屎忽痕訂撚左加魯魯獸
鋼鐵加魯魯delay咗,你有多一個月時間凖備點改
即刻召喚唔著褲大師落地巴
https://www.youtube.com/watch?v=BIdGNB4SJMM&t=1s
真係要講句不了
其實我相入面嗰啲都係AV油嚟
我又唔覺得噴嘅時候有咩困難, 都係咁射上去
其實「噴唔到」我諗佢唔係指真係「射唔出啲油落模型上面」
而係「噴出嚟冇咁靚」, 但點「靚」法我就唔知喇
我試完兩隻粉紅色啱我心水
諗起琴晚講嗰隻glaze medium

引用多次麻薯巴嘅圖
唔係上網問唔好,而係好多嘢講同親身經歷係兩回事黎,就好似如果再問落去可能就會係問濕噴同薄噴邊樣好啲;邊種噴法啱新手etc.
真係想玩嘅,先的起心肝買泵同筆先,你而家咩工具都無,任我地講到飛天你都唔會完全明白係咩一回事
其實睇人地啲片佢就好似做緊普通油性透明油個種透明色疊加變色嘅效果咁
Thx
請問 比例太約係點
1:3?不論油性定水性我已經係感覺先決了 平時開個啲近似稀啲嘅奶;再稀啲大約出到黎就係近似水咁?
https://youtu.be/4ePwy9qED28?t=316
你講喱一part?
因為佢係medium嚟架嘛, 即係你溶返開中間兩隻色喺到溝色咁樣
咪變相掃下掃下掃到個藍-->綠-->黃漸變
喱類問題我真係長期避開唔答
支油擺咗幾耐同埋噴油手勢郁動習慣直接影響喱個比例
所以根本係冇解, 大約就講唔到
有啲人又會將用唔完嘅油溝thinner浪幾下先倒返入樽
大佬啊....點話得埋
唔係,我另外見人有條片係白底,用glaze開隻色再掃上去,想深色嘅位就掃多幾層色上去咁 不過大約理解到glaze可以做到啲咩就ok,我只係要個結果
(老屎忽+屎忽鬼mode)其實砌模型應該好free想點就點,但係而家變到好似整容咁,個個都一定要有一套大家認同嘅配方然後就死跟條配方走,好似有一步同大家有唔同已經會玩撚完砌唔到模型咁
香港人 就係因為 醒目
先喜歡做哂功課 先玩
免得出錯

都算HKPPL既美德黎既

不過撞幾次板 做多D功課 先會識FREE
佢定位係賣油同工具⋯⋯
av 油溝好先倒落槍好啲,如果唔係幾乎一定塞
我諗係講緊氣壓太細出唔到油?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞