歡迎想砌模型o既巴絲入黎(19) 30000, thanks

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
畢地呢, 用過3隻
光硬化畢地, AB畢地, 牙膏畢地
雖然用途3樣都唔同但一要用嘅時候都係諗AB畢地先
咬得好實, 打磨起上嚟又唔會痴嚟痴去
不過用起上嚟真係乸手唔盛勢
光硬化畢地呢....貪快嗰時就會用, 但強度真係麻麻哋, 又易甩
打磨嘅時候成日食晒落支銼刀到
牙膏畢地我多數溝藍蓋膠水補夾口
同埋3D printing啲紋都用佢嚟補

不過我喱方面手勢唔好, 成日磨完都有鬼影, 又要補多次再磨過
無限loop
點解你好似成日都咁多災多難咁
所以我自己幾大都會噴一層油性光澤先滲線
易清理好多
上YM睇左未?
你用咩色滲喺咩色?
我反而鍾意用光硬化多,夠快,但係我又無試過甩落黎
大舊起上嚟就會易啲甩
有時又好實, 好難觸摸, 要炒就唔知點解都會炒到
呢隻有咩特別?
隻金色 好舒服
D瑕疵[喇]位 可以無視
g40 紀念,標榜用工業角度重造rx78
鍾意既人會好buy,唔鍾意既會覺得好怪

利申:好鍾意,買左兩隻,訂多左兩隻
咁其實你用咩滲都好難好出色
試下用d 對比大啲既試下
新手想試改造噴野 有無咩牌子嘅av油色多同真係無咩味 最好有圖
全用AV油 唔用油性同 砝瑯油 得唔得
同埋有無又細又靜嘅氣泵
巴打你冷靜下先
AV油個「AV」就已經係個牌子, 全名係Acrylicos Vallejo
圖嘅話post頭應該有, 碌下佢, 喱到有好多巴打都係全AV油, 唔用其他
氣泵交俾下位答下
過2 日去望下
av 油本身已經係一個牌子,全寫叫acrylico vallejo,係西班牙(好似係)既牌子
佢本質上係水性油黎(嚴格黎講應該叫亞加力油)
同類既其他牌子有mig,citadel(好似仲有其他牌子,等其他巴打補充)

全部用av 油係無問題既,畢竟佢本身就係造黎油戰棋既
av 既漆膜強度無油性油咁強,但係其實油性油都係會被刮甩既

要講我覺得av 油既唔好,就係av 油係非常啞色,有時想做半光澤既效果時,av 油就做唔到
(利申:未試加gloss medium,可能加左就做到)

總結咁講,其實用黎自娛,av 油上色絕對無問題
AV係嚟自西班牙, 所以「Vallejo」係讀「嘩呢河」
之前有朋友見到我買之後問我:「咦? 你又轉用嘩呢咗?」
我聲到gap gap聲條友之前喺我買支罐裝mojito嘅時候又讀做「mo唧駝」
不過我喺西班牙做intern嘅時候就完全冇見過AV油出現過
新手想試改造噴野 有無咩牌子嘅av油色多同真係無咩味 最好有圖
全用AV油 唔用油性同 砝瑯油 得唔得
同埋有無又細又靜嘅氣泵
av 油本身已經係一個牌子,全寫叫acrylico vallejo,係西班牙(好似係)既牌子
佢本質上係水性油黎(嚴格黎講應該叫亞加力油)
同類既其他牌子有mig,citadel(好似仲有其他牌子,等其他巴打補充)

全部用av 油係無問題既,畢竟佢本身就係造黎油戰棋既
av 既漆膜強度無油性油咁強,但係其實油性油都係會被刮甩既

要講我覺得av 油既唔好,就係av 油係非常啞色,有時想做半光澤既效果時,av 油就做唔到
(利申:未試加gloss medium,可能加左就做到)

總結咁講,其實用黎自娛,av 油上色絕對無問題
AV係嚟自西班牙, 所以「Vallejo」係讀「嘩呢河」
之前有朋友見到我買之後問我:「咦? 你又轉用嘩呢咗?」
到gap gap聲條友之前喺我買支罐裝mojito嘅時候又讀做「mo唧駝」
不過我喺西班牙做intern嘅時候就完全冇見過AV油出現過

諗返起又笑到打錯字
福巴好international
喺德國讀書,又去過西班牙做intern
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞