歡迎想砌模型o既巴絲入黎(19) 30000, thanks

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
同埋對翼改左唔摺得
無理由做唔到ga ma?
bamdie 想玩咩呢
//我哋雖然自稱某啲鋪頭打手但真係唔係收咗人錢//

所以我通常都唔會淨係講死一間鋪,廢事俾人覺得我係打手

模聯有個師兄既簽名係「前人功夫好,後人理論高」
畢竟唔落手試,所有野都只係空想
邊夠膽呀
我初初買泵 無買缸 噴左2轉陰影
噴到傻左 之後走左去旺角 買缸 買螺絲
之後用個士巴拿 慢慢搞
呢d野 唔係自己噴過 都唔知重要性
仲有d蝕刻片 鑽晒洞 都要用 AA膠 搞到個面花晒
之後先識用白膠漿 備課 之後 搵多d 廢件試
通常一開頭都係柒緊
如果有打手既話
我諗呢到有9成人都係pm既打手
不過我係跟價錢去買
pm係好好 但有地方比佢平既 我都去會去買平個間
Pm 打手
我上次係佢度買av油 買neo筆尾

某d tool實有地方比佢平

不過 service 佢應該係 滿分
所以 間唔時 都要支持下
行完無野岩都會買D油幫襯下
價錢相差太遠就真係愛莫能助
上星期係佢到買左枝2in1 佢好細心咁每樣講哂
見你有野唔明又好耐心講解 我次次買野都問其他野 例如點噴d乜乜乜 佢都好樂意答
你係 模型界 既超新星
秋名山既 不敗戰神
Sorry, 我睇到你用打火機嗰下我好大聲咁笑咗出嚟
不過你咁快已經開始搵到手感已經算係咁
以前我新手嗰時啲屍骸夠裝兩個中等size MG盒
當年HKML賣盒裝散件賣撚咗出去算
我自己由細到大就係不停咁玩爛啲玩具, 所以我好似有啲經驗其他都係因為要砌到炒咗學下點執返正佢迫出嚟
巴打真係屢敗屢戰下次有電鍍件想搞 可以拎剪完件唔要嘅電鍍模型框試左個效果先 一陣出事真係喊三聲
講開炒車
我見身邊朋友同埋網上見到問得最多嘅都係隻角斷咗/唔見咗之類
但我自己啲角就從來冇出過事
但中間紅色嗰粒的就成日整唔見
砌過3隻突擊高達有兩隻唔見咗粒的
其餘各款間唔中都有一次半次
到後期已經識自己買Evergreen膠條雕返一粒出嚟
斷角我覺得點痴都係會再斷,我係用自由樹脂+光固化畢地覆返一件出黎
又冇咁濕鳩下嘛...
白蓋膠水痴完過兩晚夜磨返膠水位應該冇咩啦
我要問野
想買咩 玩無縫 用product

因為都好多款膠水
我竟然 完全 唔識

我有支田官abs膠水 only
係咪會溶膠炒

Bro們用開 which product 最好有圖
我分幾個case處理
1. 變形唔嚴重, 夾縫冇高低差
用Tamiya白蓋膠水搽邊拍埋之後夾實舊零件過兩晚

乾透之後打磨
2. 類似情況1低條gap細到就嚟睇唔到
用GSI速乾膠水滲線咁滲一下條邊

之後乾咗就沙紙捽兩下
3. 有高低差, 要落畢地
用Tamiya 牙膏畢地溝GSI藍蓋速乾膠水

搽上條夾縫到 乾咗再磨平
4. 條gap闊過西隧
AB畢地 A劑B劑1:1 搓均抆落去

5. 屌你老味好撚趕時間
AA膠溝爽身粉掃落條gap到
分幾鐘就磨得
小心, 會釋出少量毒氣
咁睇法 2號 好似 新手通殺wo

遲d去買先

屌你 4號5號 都好撚癲
不過1, 2痴ABS就唔知work唔work要轉返ABS膠水
我以前砌高達啲ABS骨架多數用AA膠取代

我就用呢隻
貪冇味
屌我睇咗做condom牌子
快唔快乾, 實唔實
呢隻thin 滲縫無縫用
實, 因為真係溶到膠再黏合

乾得快,效果一定冇白蓋咁強
我當初都係因為喱個問題而幫喱隻嘢啲釘捆邊
用長谷川支針刻咗一百幾粒
今鋪我學精咗, 買咗堆針筒頭返嚟篤落去轉一轉就搞掂
針筒頭有咁利咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞