[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#40

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
mon 其實係auto detect hdr mode
係software 冇乜支援
potplayer 都可以播hdr 片自己出hdr 訊號
拉低win10 SDR亮度
早期PG27UQ 有得set HDR亮度
1660ti 推唔推到2k? 想買多個mon 用兩個mon會唔會影響到張卡既功能?
3月頭砌新電腦嗰陣係悠二到買埋 5399$
尋日睇到而家個價係5199$
我都搵左佢砌 不過冇現場check 唔敢同佢買mon
法奧4月有獨家優惠fi27q-p再減價
不過我想買xg279q
到時睇下佢有無減價先
首7日0光0死
dc想買個4k Mon二手
但有冇問到佢之後個D點保養?
推唔到
唔會
睇字應該好明顯
1080p係爛字
自己聯絡代理 唔洗留mon箱
我就係sdr個度出事
拉到最光係無事 但一唔係最光d字就化
最光又睇盲眼
咁都買得過喎 幫襯黃店好過出面個d 本身都想去正都買 但佢地無貨
MON有影響
等4月1先買 又有優惠
宜家出廠果啲無得set 咩? 我好少開HDR完全用唔著

有無睇過xg279q 色水 ?我想換左隻副mon 做xg279q , 有時4k 推唔順果啲game可以轉去xg279q 玩
(用慣左asus 個dark boost 好正完全唔想考慮其他牌子
有冇人用benq xl2411p
我插咗dual link dvi 都用唔到144hz
Pg279qe vs xg279q vs xg2703-gs
你地會揀邊隻
想搵個mon係咪都咁難:

1. 21:9
2. 144Hz
3. P3
4. >4K (>3xxdpi)
5. Thunderbolt3俾電同連mac

啲垃圾廠商唔係呢樣冇就嗰樣冇 係到唧牙膏
明明技術唔係冇可能mix埋一齊
xg279q for sure
如果買pg279qe不如買vg27aq兩者spec最接近
3xx ppi?
Pro Display XDR都係得218ppi
27吋8k先326ppi
想搵隻24-27" MON
最主要想黎緊FOR 年尾PS5 用
有冇咩推介

先自膠,最舊MON開始打柴,要提早換
而家冇了
xg279q 色水 似乎很好
有review測出141% sRGB容積
DCI-P3 95% 覆蓋/100% 容積
G-sync compatible 是咪遜色於純g-sync
未用過唔知個差別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞