[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#40

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
同問
我個垃圾AOC都係,成30粒黑點
30粒
pg27uq有冇開wide color gamut?
VG289Q呢
喺悠2到執咗隻VG279QM玩下
係,去完外國成年返來,個mon多了好多黑點
入手27gl850
Budget $ 2500
有冇g sync compatible 144hz ,IPS 1ms 推介?
vg259q?
但佢係Response Time : 1ms MPRT* ,GTG係咪好啲?
依個?
原來我一直揀左SRGB

冇錯
呢個價位嘅ips mon無咩分別
tuf 就性價比最好
我最驚係睇緊戲一d好靜嘅場景但係聽到個mon風扇聲
我會好介意呢點
幾錢

咁依度呢, 上面有巴打話上網較80 nits 咪姐係長開window HDR ? 但80nits 好暗 ,平時打機睇戲開幾多?
x27p windows 開左hdr 較唔到nits 的
好似話舊版既pg27uq 開hdr 都可以較光暗

我平時desktop 就 80nits
打機睇戲(冇hdr) 就450 nits
有hdr 就佢自動,冇得較光暗
咁搞笑 我好似係第一水 pg27uq 黎

開hdr 淨係得nits 較,唔開hdr 先有得較光暗
https://www.youtube.com/watch?v=1YwbVUgEI3Q
MG278 有同佢同一個問題, 重更加嚴重
有冇巴打有經驗
下面留言話係MON問題 送左去整 聽日就打比ASUS
邪都
vg252qp 掂𠰴掂?
x27p 較nits就等於較光暗
好似話比用家較hdr nits會影響體驗, 所以後期既pg27uq 都update 到唔比較hdr 光暗
Budget 3000-4000 max6000
IPS 27" 1440p 144Hz
有冇咩好推介
問左好多都冇貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞