[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#40

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
U2520D 正常使用中
但係我用mac 如果開hipdi嘅話就會用唔到hdr mode 同埋會自動跳咗去18-bit
唔知有咩方法fix
畫質黨唔駛考慮
對比度奇差+冇g-sync ultimate
有個小問題.....用緊X27駁PS4
我先開PS4再等一陣再開Mon會無畫面
需要關mon電掣再開先得
點解會咁??
有冇24" VA mon推介?
本身想買PHILIPS 248E9QHSB 但全線無貨...
唔要曲面都ok有冇第二隻接近?
想請問新蛋BenQ EW3280U
會唔會有保養? 計埋運費6800
新蛋newegg公司是一家在線零售商。2016年,中國科技公司Liaison Interactive通過投資協議收購了新蛋的多數股權。
唔好意思 冇追文
B&H又點睇?查過文但係搵唔到保養方面問題
Lm
fi27q-p同xg279q比 邊個好啲
LG 34GL750評價如何
不嬲係外國買野都冇保養
要保養就等香港行貨
搵緊25-27 2k mon
都係文書睇相多 有時會hea執相
睇中左呢幾隻跟住唔識揀請問大家有咩意見

Philips 276E8FJAB $3200
真8bit, sRGB 132%, 群創panel

Dell U2520D $2900
真8bit, DCI P3 95%, sRGB 99%, HDR400, LG panel

BenQ PD2700Q $2600
假10bit, sRGB 100%, 友達panel

我爬文見話HDR400冇用
sRGB 99% 100%分別唔大
咁philips去到132%會唔會靚好多?
但係panel質素係咪LG同埋友達好d?
咁如果dell同benq比 真8bit同假10bit分別大唔大?
dell可以加到5年保又好似幾好
HDR如果可以正確套用DCI-P3色域都唔係完全冇用
philips去到132% sRGB睇落會鮮艷d同過飽和 執相就錯晒色
真8bit同假10bit分別唔大

呢3隻MON最好應該係U2520D
估計最大輸出應該有130%以上sRGB
但有sRGB preset可以限制返99%
我見AW2521HF Dell US做緊 394.99 計返都係3千幾
但冇international warranty又冇得退, 值唔值得搏?

https://www.dell.com/en-us/shop/alienware-25-gaming-monitor-aw2521hf/apd/210-avlt/monitors-monitor-accessories
好 咁就去馬U2520D

另外想買多隻24" 上網 睇戲 打football manager, cities skyline呢d單機game
唔會打fps所以唔使144Hz
睇中24UD58
但如果打機轉1440p或者1080p係咪會濛?
會唔會買返2K mon好d?
用手提電腦gx531 1070 max-q推 驚4K頂唔順
好吸引
唔知香港幾時有
會濛 買返2K mon好d
已在B&H落order 佢地好似放假到17號
有排等
唔推薦21:9 1080p
比多少少玩21:9 1440p
想要4k
主要文書機睇netflix打ps4 pro有咩推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞