[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#40

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
想aoc香港啲代理其實係咪都係寄翻大陸整?
dell mon通常一隻mon冇賣幾耐先開始冇貨?

u2718q用家等緊2718q停產同完全冇貨先可以換到2720q
meidum都冇所謂,少用pc打機
咁2070super叫唔叫上左級?
cpu都係諗住用amd3600
27ul500 $2800
Vg289q貴好多
得HDR10
美馬平好多
而家市場上都唔知有冇5隻mon滿足到HDR10
HDR10唔係高過HDR400咩
我記得巴打都推介過LG呢隻
7. HDR10=格式,HDR400-1400=認證。目前主流HDR資源都係HDR10格式 市面上HDR MON HDR10性能有高有低 所以VESA 搞左個displayHDR認證
分為HDR400/500/600/1000/1400 另外仲有UHD premium認證 大概等同HDR1000 冇任何認證會只標支援HDR10
買dell第一隻mon抽唔中正常機就要同成班苦主一齊輪個堆問題機
直到抽到部自己接受到缺點/睇唔到問題既機先完
呢隻垃圾model我諗大把退機等住換比人
所以一定要等到佢冇貨換,換新野俾我,我就唔信佢2022年尾都仲有得換
今日先搞清楚
我隻MG278Q 上1,2個星期開始打機閃 用緊2070
開144hz就開始閃 要開120hz (有時要開到60hz先唔閃)
試過換dp線, hdmi線(只可以用到120hz,但都係閃), 試過downgrade driver
又唔係成個mon係咁閃 係d畫面唔穩定 d字佢清>模糊>清>模糊咁
宜家只好聽日打比asus叫佢整mon
有冇巴打有類似經驗
求解答
我用緊2060 display card
monitor就vg279q
打pubg較fps做無限個陣得60fps 然後cpu會正常 大概40-50左右使用率
但如果較做自訂setting fps會去到100-120左右 但cpu會燒到90%-100%(然後會彈game)
我覺得係monitor/ fps問題
所以上黎呢個post問下
有無師兄可以解答下
上網有睇過reddit玩家都有呢個問題
但就唔知咩原因
或者小弟唔介意出錢請師兄黎fix呢個問題 因爲都真係幾困擾
spec:
i7-9700k cpu
rtx 2060 display card
asus z390-e
kingston 8gb x4 ram (32gb)
monitor: vg279q
依家的MON冇 build in speaker la?
買俾人,應該乜都玩下,但係應該就唔玩槍game
144 的MON係咪冇SPEAKER?
deja vu
好似個個post 都睇一兩次咁
而家d mon係唔係都標自己話係HDR10
就算peak brightness得果250 300nits都話係HDR10
食到HDR10訊號咁解
想問下大家
2060 Super 打機 加睇片
想要27" 1440p以上
打機唔介意落返1080

暫時睇中 ASUS XG279Q or VG27AQ
同埋 AOC CQ27G1

點睇?

另外CQ27G2出左未?
Vg27aq 2060 行到60hz 到,見d review 話個response time 係60hz差?
buget $3000左右
4k 27寸有咩好推介?
thanks
2k 23-27吋 ps4打機 加 睇戲 想有埋內置喇叭有咩選擇
想問吓如果想打fps 嚟講 , dyac 技術同g sync 技術邊個會令畫面順暢啲? 目前諗緊買XL2546定PG258Q 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞