[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#40

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
32吋
不過要留意返EW3270U 係va面板 可視角度差d
香港同價位好似得EW3270U一款 仲要唔知有冇貨
想問下依家係咪多數4K Mon 先有USB C?

想俾macbook pro 一條USB C搞掂曬供電同畫面
但我又想同時俾window desktop 用個Mon, 部PC應該唔會買2080所以無諗住上4K
尺寸Target 27,如果budget 3K內係咪無咩可能用到2K mon?

平時用黎打下機睇下戲,好少玩FPS,買144Hz會唔會用唔著?
display card 可能會買5600XT,但唔知推唔推到2K

sorry for 1999
香港腦場而家有冇d 144hz portable mon賣???
唔似LG AH-IPS咁有紅邊風險
色域可比LG NANO-IPS更廣
色域更廣即係色水更鮮艷?
其實X27同xb273k分別大唔大?
應該係更自然 更接近現實
最高階個塊AHVA-IPS有89-90% BT.2020色域
100%BT.2020涵蓋了人類可以感知的所有顏色的約76%

但EW3280U個塊冇咁勁

面板色水差一個檔次
背光差幾個檔次
新手砌機 想問個21:9打機同睇戲
想問下好處同壞處係咩?
暫時睇緊LG 34GL750B (想問下評價)
主要都係想搵性價比 for 2070s
印象中PA27AC 2k得
但超你BUDGET
好處
睇多d野
增加臨場感
睇電影可以冇黑邊

壞處

顯示卡難推
舊GAME支援得差 UI會好難睇
睇16:9內容會有左右黑邊
34吋21:9睇16:9內容得27吋大小

34GL750B最大問題係resolution低
有冇其他推介等我research下🤣
32吋4k 想唔伏 又唔過10k 淨係得番3280u, 我見好多都係用lg panel有伏, 其次就係asus PA329Q.
3280u 樣衰加冇升降,但auo panel+ 護眼
PA329Q 靚仔有升降,爬左文qc有問題
兩隻差唔多價錢 想b&h買, asus 貴dd
有冇意見可以聽下, thanks

希望唔好太嘈啦個風扇
始終係屋企唔想戴HEADPHONE
應該係PA329C 先係新d,
PA27AC 個價接近27UL850

如果放棄usb-c係咪會多D選擇
見到有隻AOC CQ27G2好似幾抵玩
Hey~ 好久沒來了
因為中共肺炎, 順便忙其他東西, 休息了下
好像的確因為沒開工, 所以最近很多螢幕缺貨
然後新產品出不來, 或者延後發布時間

https://www.asus.com/tw/Monitors/ProArt-PA329C/HelpDesk_BIOS/
話說 PA329C在3月10號的確有出新的韌體,
這個就不知道改善的如何

EW3280U在韓國那邊也評價很好, 但在台灣韓國兩邊都缺貨吧
但這台應該真的很經典, PCmonitors說他FI27Q-P測完,
他就要測EW3280U了.

最近4K好像比較經典的就EW3280U跟27吋的U2720Q了吧
但後面這台應該也是LG面板了, 會不會有紅角好像也難說,
要觀察才知道了, 不過他背光好像真的是特別板, 跟其他類似款不一樣.
https://youtu.be/Wq7VFe0cn4c
剛剛看了下, 所以PA329C前幾天才出來第一個?像樣的評測影片?
韓國一個Youtuber拍的, 這款真的意外的很少影片..
EW3280U香港有冇現貨?
一直想買隻32吋打機mon

本身stuggle緊ASUS 32" UF Gaming VG32VQ
https://www.price.com.hk/product.php?p=427539&gp=71
定 LG 34UC79G
https://www.price.com.hk/product.php?p=243199&gp=71

但岩岩AOC出左隻新mon AG323QCXE
睇spec 好似仲抵屌
https://www.price.com.hk/product.php?p=447839&gp=71

但太新連review都搵唔到
想請教巴打們 AOC d 打機mon伏既機會大唔大同對比上面果兩隻又點睇
是星河大大~ 好久沒見了
PA329C新韌體不知道更新了什麼
我的PA329C已經賣掉了 沒辦法測試
ASUS現在的螢幕新韌體都不說改善了什麼的
另外PA32UC更新了MCM109 也不知道有什麼改變

U2720Q應該是有機會解決紅角問題 畢竟U2718Q太慘了
香港4499的售價也不錯 只是沒adaptive-sync
要adaptive-sync要選VG289Q 色域弱一點 而且香港賣很貴
aw3420dw
dell online sales唔知可唔可以壓落1萬內?
Budget 4xxx🤣
用過PA329C
幾OK
但在乎HDR可以唔需要考慮呢款
雖然有firmware更新但唔知改善左d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞