[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#40

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
兩隻Mon size都係一樣?
一樣 佢係計解象度黎計
我cap圖出黎會係6400*2160(我較佢左右擺 如果上下就擺就後邊果個數加上去)
但副mon1440根本無咁高解象到2160 所以係去唔到另一個mon
on
你果個情況就岩岩好一半mon位置會過到 另一半係過唔到去
sorry 講錯 係3840 vs 2560 個高度
唔係1400 vs 2160呢個橫度
愈講愈亂
我比張圖你算
2個size都係一樣 左邊2160 右邊1440P
你望下右上邊係黑影黎 佢顯示唔到同時你又過唔到去
你2160VS 1080 會係岩岩好一半位置係黑影
個frd想買24G2 但周圍都冇貨
有冇人知邊到大機會有
你要著左win10 hdr先開Potplayer hdr
色水好大分別喎
唔該你呀巴打,咁樣真係有啲尷尬,諗緊用呢個方法,定係俾多少少買個21:9 好

但係睇落個分別大唔大
習慣到就無問題 實際用落你係見唔到啲黑影只係cap圖先會顯示埋
同樣用耐左你就會慣邊啲位可以一下拉過去副mon 邊啲唔得
要真係講分別大既地方係啲程式既大細
由主mon拉過去副mon會變到好大
相反就變細左 要自已拉番縮放
21:9 我都試過部34" 3440*1440 full screen之下係最過癮好玩過隻mon
但要一邊full screen 一邊想做其它就雙mon先係強項
cfg70 一開機就會花mon
但係等十幾分鐘又會正常返
係顯卡壞定個mon壞左?
moon壞
之前試過
買左fq27qp
唔好差大遠 4k + 1080p 你個mouse 成日會比條邊卡住去唔到1080p mon

同埋驚你用耐左唔鐘意1080p 太細開唔到太多分頁

我自己就4k + 2k
屋企有switch同ps4
一路用緊個分配器二駁一(部x27得一個hdmi port)
呢幾日開返switch發現會隔幾秒就黑一黑mon
試過
1)switch直插mon都係會黑mon
2)switch駁電視hdmi就冇事
最神奇係轉返ps4就幾個字都冇事

想問係咪九成都係個mon既hdmi port出事?
你肯定唔係個分配器or條hdmi線有問題?
想問下用咩程式測到色域
第一次換144 hz既mon
爬過文選左幾款,唔該巴打們幫幫眼

平價既
VG279Q
VG27AQ(呢隻有2k 同144 預算都符合我要求)

貴啲既
PG279QE
(呢隻上網睇好多人都推,睇過規格都好符合我需求,但係比VG27AQ貴一大節,另外想問問279QE係唔係279Q既新版?)

本身想用返Asus
但有板友話到279QE呢個價位,不如出呢款FI27QP
(個人唔太想用呢種兩腳/三腳架,電腦檯位置唔多)
(所以都係偏向VG279Q,VG27AQ,PG279QE果種方形腳架)

同埋有冇原生G-SYNC既mon 係唔係真係差好多?

目前係選VG27AQ?定比貴小小一步到位PG279QE?
displaycal
麻煩各位師兄
第一次砌機
想搵部$2.5k budget既打機mon
顯示卡有Rtx2060推
想玩下pubg, R6
想搵1080p, 144hz, Ips既mon
暫時搵到Aoc 24G2 但無貨
同Asus 25” VG259Q
各位Ching點睇
同埋有無推薦
g241
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞