[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#40

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
我4k都見到
要哄到好埋先見到啦?
32吋 60cm距離 集中精神就見到
可能要5k/6k 218ppi先見唔到
我依家仲係用緊
23 - 27 - 23 咁樣排佈嘅mon
如非必要都唔會哄咁前睇
60cm都前咩
我要舒服望哂三隻mon要80cm距離
我睇字/打機用60cm
睇片用80-100cm
32吋睇戲好唔好feel?
我認真睇戲會開projector, 雖然得1080
要睇字幕
60cm要不斷上下移動眼球
換左4k mon最影響係想搵4k AV source
同埋就算睇返1080片源較full screen好似都仲清過隻23吋1080 mon
1080p mon多粒粒 條片幾清都唔舒服
想問下ew2780q呢隻香港係咪無得買架?

如果for打機睇片, 呢隻日常用都應該夠用?
想問有無人用緊 Samsung 隻U28R550U?
想問吓有冇災情同埋推唔推介買?平時用嚟剪片執相多,想用4k又見佢又有p3 90 好似幾抵屌
有咩4k source? 依家大多數都仲係1080p
Netflix/UHD BD
想問下巴打們香港有冇咩desk mount 好介紹?
要掛隻32吋 曲mon 10kg重 vesa 100x100

睇黎睇去好似香港都唔多有啲岩心水
上amazon睇左隻Vivo v101h 幾好
但佢而家唔直送香港 要搵集運好麻煩
新手想問下LG 27GL850有冇伏
用黎打機同睇動畫
對比度比較低
冇乜立體感
32吋睇字好清楚睇4k 27吋睇字要前啲先睇到
屌原來個個都雙MON玩DC
27GL850同vg27aq差唔多價錢
淨係用黎玩144hz打機你會推薦邊個?
新手想upgrade 2k 144hz mon,考慮緊Acer xv272u p,但上網得勁少人講,唔知係咪有伏有冇師兄有用緊或者有2k 144 mon建議?
https://post.smzdm.com/p/a5kq5x28/
https://post.smzdm.com/p/ax02e5z2/
唔嫌棄殘體既話上面兩條link都好似講哂所有2k144 model

咁岩香港呢三個唔同panel既mon(vg27aq,xv272up , 27gl850)都係差唔多價錢,我都掙扎緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞