[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#40

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
LG 27GL850 香港出左行貨? 3千8蚊有...
3千8 ok 喎
邊間?
呢隻mon contrast得7百幾8百
人地asus giga起碼都有1千以上
XG279Q spec係咪完勝呢隻...
當然啦
想將個mon掛牆除咗買架 仲有咩要準備?
自己動手搞易唔易?
有冇人知用香港credit card買唔買到美國dell mon?香港D水魚價又貴,美國dell有時做deal減勁多
Xg279q fast ips panel都係得800:1對比度
好似而家d 1ms overshoot ips panel都係低過1000:1
xg279q有review話 1132.6:1
實際上差唔差得遠除左對比度 , 其實我見都差唔多, 但平2千2.
對比度低即係睇暗位會差少少?
唔知差200分別大唔大

問多句 1000:1 同 3000:1視覺上分別係咪好大
今日拎隻PG27AQ 去整
順手抬咗呢隻返去頂住先

連換3隻4K MON
TN>PG27AQ>VG289Q
1000:1 黑色已經灰灰地
800:1再灰d
1000:1 同 3000:1都大分別
但3000:1 VA水色唔係人人都中意
隻27AQ 整完都會繼續用嘅
自己用開DELL MON好多年 以家用緊2515H
想換一隻4K MON 主要拎黎執相 副睇電影 唔打機
咁自己睇中 3219Q同埋3216Q
3219Q就有HDR400,DCI-P3 95% 但無 Adobe RGB
3216Q 就有 99.5%Adobe RGB,87% DCI-P3 但偏偏無HDR
我自己未用過HDR MON, 想問下睇電影係咪隻色影響好大?
DCIP3就講緊電影色彩,87%係無HDR之下算唔算相差得好遠?
事關執相Adobe RGB比較重要 但又想試下HDR好多年
咁仲有隻UP2718就岩岩好有HDR10+Adobe RGB
數據上100% Adobe RGB+99.7%DCIP3比起上面2隻好似仲好
唔知有無巴打用過有意見提供下? 或者會有其他牌子相近規格分享下?
唔會冇Adobe rgb
HDR + DCI-P3睇HDR電影好靚
HDR電影用到DCI-P3/REC.2020色域
如果隻MON冇HDR 用DCI-P3會過飽和(windows系統)
UP2718Q LG panel品質麻麻地
HDR開左爭幾班 對比起SDR 好似睇偷拍片咁
佢官網唔見有寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞