[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
強烈要求重新寫過
樓主係咪冇食過煙
廚房佬有幾多個唔食煙
其實一路有追,想讚煮野食嘅內容已經係夠吸引到故事發展,但係條感情線真係睇到燥左,大佬,個主角因爲咁而做借口去分手已經夠九,條女突然自殺仲on9。

個感覺係,原本覺得有少少血肉嘅角色同你講: sor9ly囉,其實我地都只係個公仔黎架咋~

廚神唔需要女人呢啲gag一兩次就好笑,但故事劇情都咁CLS就真係打左個突

心入面有人而煮岀黎嘅野真係好食好多,會花多好L多心機囉
多謝巴打支持,會再寫過一個唔暴走嘅版本,睇吓情況許可嘅話會將煮嘅嘢嘅材料同步驟寫得更清楚等大家可以試吓煮
大廚心裏知道呢個係一個連自己都未達到嘅境界,因為佢師傅曾經同佢講過「假如你可以真正咁用個心去煮你煮嘅嘢食,你就係一個真真正正嘅廚師。」
經過咗咁多年,大廚去盡唔同嘅地方,挑戰過無數嘅名廚,每一個都去唔到呢個心境。但係喺佢身旁嘅呀強確實做到,大廚覺得呀只係差技術同經驗就可以成為頂級嘅廚師,所以大廚決定將學到嘅嘢同積累落嚟嘅經驗傳授比呀強。
不過,以呀強而家嘅情緒狀態,絕對唔適合開工,所以大廚就叫呀強返屋企抖足精神,第二日先返嚟。
呀強行返屋企,再次行嗰條佢以前每日同呀晴一齊行嘅路。行到呀晴屋企樓下,佢又照樣停低講咗聲「到屋企喇,拜拜。」之後就繼續行咗幾步,呀強回頭望咗一眼,佢見到呀晴喺門口偷望佢,可能佢平時都冇回頭望,到而家先發現原來呀晴喺佢離開之後都會偷偷地望住佢離開,直到佢嘅身影喺大街嘅盡頭消失。
呀強又再淚流被面咁行返屋企,返到屋企之後,呀強即刻返咗入房大喊一場。喊完之後,內疚嘅感覺並冇消退。都係呀強嘅理性話比自己知,佢唔可以比情緒影響到自己工作,所以佢好快就準備訓覺抖足精神繼續工作,但係佢訓唔着....呀強一合埋眼就見到之前同呀晴一齊嘅畫面...
呀強應該點做
A.落樓買安眠藥
B.飲酒
C.第二朝去睇醫生
B
B
B 醉左就可以見到想見嘅人
A+B 之後就可以砍掉重練
B
c
B
B
A+B
B啦唔洗諗
B
B
ABAB
D 不如你畀返阿晴我
C
C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞