[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
有少少想棄故
樓主戲情暴走晒
做乜個幾星期冇追一返嚟就咁
喂 情理之內 意料之外呀
睇得好開心㗎,鐘意個故節奏明快
好想呢個位有二周目 save/load大法 唔好攪死阿晴
真。多左
睇到喊,雖然我唔係做飲食
但我都好鍾意我既前輩
點解啊晴要死
劇情暴走
樓主精神狀態: 異常
樓主大暴走
精神狀態: 異常
可以呀
原來咁多人都鐘意呀晴嘅存在,對唔住呀咁多位大佬
而家呢個進度會繼續寫,想要呀晴嘅朋友唔使驚,我會用旅行嗰度做check point咁再寫一個唔同版本
呀強諗起自己應承咗師傅會返鋪頭開工,決定都係返居酒屋睇吓咩情況先。
呀強又再買船飛返市區,沿途一直回想同呀晴一齊嘅點滴。越諗,呀強越內疚。
諗起當時呀晴見到老鼠驚到攬住自己,又諗起呀晴食完自己煮嘅意粉嘅笑容。呀強忍唔住流下男兒淚,一直責問自己點解要咁絕情。
呀強終於返到居酒屋,大廚見到呀強眼角仲有未乾嘅淚痕就冇再過問,大概係估到發生咗咩事咁。而呀強就一言不發咁走咗入廚房開爐煮咗一碗叉燒拉麵。一路煮呀強一路喊,大廚依然不為所動,因為大廚知道佢幫唔到手。
呀強煮完碗麵,雙手捧住咗拎出去,對住空無一人嘅吧枱講咗句「請慢用。」
主角能力值@2011年8月3日
職位:學徒 月薪$10000
中菜:30
西餐:20
日餐:20
其他菜系:70
健康:80(-10

人物好感
呀Dick 90
明叔 70
Adrian 90
大廚 70
冇左精神狀態同啊晴既好感度既?
因為畀樓主殺撚咗呀
黯然銷魂拉麵
大廚知道 哭是沒有用的
呀強煮完碗麵之後就拎咗罐酒行咗出去門口喊,大廚呢個時候都拎咗支酒行咗出去。大廚點起咗口煙,坐咗喺呀強身邊同佢一齊飲。
兩個人雖然冇言語上嘅溝通,但係大廚好似知道呀強諗緊咩咁,大廚遞咗口煙比呀強,自己就行咗入廚房煮嘢比呀強食。
呀強點起咗呢生人嘅第一支煙。
佢啜咗一啖,再深呼吸,尼古丁嘅作用好快傳到呀強腦中,有種飲完酒暈暈地嘅感覺,帶比呀強一刻鐘嘅清靜。
大廚出返嚟門口對呀強講「入嚟食嘢啦,空肚飲酒好傷身。」
大廚煮咗一碗肉燥飯比呀強,兩個人坐喺吧枱,依舊冇講嘢。
大廚食咗一啖呀強煮嘅麵,呀強又食咗啖大廚煮嘅飯。
兩個人都被對方所煮嘅嘢食所驚艷。
呀強嘅叉燒拉麵竟然一種大廚從來未接觸過嘅味道,呢種味並唔係來自食材或者香料本身,而係來自煮嘅人。
係洋蔥!
好快啲畀番阿晴我
絕對會,不過而家會專注寫返呢個版本先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞