[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
票數咁平均不如玩sudden death,下一個得票嘅選項就用嗰個,之前投過嘅都可以玩
D ~ 薄餅佬jeng
好啦咁,sharing is caring。
A!
呀強決定用人生第一份糧去屋企水食返餐好嘅,咁啱第日放假,可以同屋企人出去食飯。

收工之後,呀強返到屋企同呀媽講出咗糧升咗職,明晚出去食飯。強媽就話「你啱啱做夠一個月就升職咁快?」呀強話「係呀,大廚滿意我表現所以升我職。咁呀媽你想食咩呀?我訂定枱㗎喇。」

強媽就話「食自助餐囉,一定食得飽,你唔係唔知你老豆幾大胃口㗎啦。」

呀強就搵咗一間五星級酒店食咗一餐質素唔錯嘅自助餐。

第二日返工,呀強發現呀Dick唔見人就問Adrian呀dick喺邊,Adrian話「你放得假人地都放得嘅啫,星期三冇咁旺你搞得掂嘅」
呀強第一次自己睇曬成個爐頭,開頭都仲好順利,但係呢個時候Adrian入咗張未做過嘅單入嚟

再一次面對未做過嘅單,呀強應該問邊個好呢?

A.Adrian
B.明叔
B
B
B
a啦,了解下其他同事實力都好重要,下下搵明叔咪比人當群腳仔
心底係想A但係大家都係想搵明叔
A
呀強拎起張單過去Cold kit問明叔係咩嚟,點知Adrian見到就問「強仔做咩啊?」呀強就話「頭先你入呢張單係咩嚟,我未做過。」Adrian就叫呀強拎張單比佢睇吓。

Adrian一望「我印象中好耐冇賣過呢個pizza喇喎,呢張單我做一次比你睇啦,仲有咩呀Dick未教過你,轉頭我教埋你。」

呀強目不轉睛咁睇Adrian親自示範點整呢個Calzone
Adrian就話「Calzone最緊要嘅唔係入面嘅filling,而係出面嘅皮同埋入爐嘅時間,個filling我地用啲cheddtar,ricotta同pepperoni,磨菇粒同乾basil撈好,之後攞個皮包住佢入爐烘3分鐘就ok,中間要不停adjust個位置同angle,唔係就會燶鳩曬」

呀強即刻用筆記簿抄低Calzone嘅做法,然後同Adrian講佢仲未埋過pizza爐烘批,平時係呀dick烘pizza同備料。

Adrian就話「收工你留低,我教你點備聽日嘅貨。」

收工之後,Adrian教咗呀強每日開檔之前要準備嘅所有嘢,麵團嘅比例,pizza上面嘅蕃茄醬佢都學識咗,之後Adrian叫呀強片salami,呀強一落刀就比Adrian叫停咗。

Adrian問「你冇學過揸刀?」
呀強話「真係冇,我對啲配料點切完全冇概念,平時都係呀dick切。」
Adrian話「我會同呀Dick講叫佢教你備貨,你收工先啦,淨低嘅呀Dick會教埋你」

呀強換完衫準備走嘅時候,見到收銀嘅靚女仲未走,就問佢「靚女咁夜都未走嘅?」
靚女就話「你都未走啦」
呀強話「我要備貨點同呢」
靚女話「我夠要埋數」
呀強就話「咁你慢慢埋喇喎」
靚女就話「等埋啦,我鎖埋櫃桶就走」

呀強等唔等靚女好?

A.等
B.拜拜你條尾
A
A
B 專心做廚神 廢青唔需要女朋友
而家得到將來都唔一定喺度嘅
出國?
唔知㗎,要睇你地造化
B
3點截,聽朝起身出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞