[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
多謝巴打支持
加油!
呀強換完衫就跟鬼佬大廚入廚房了解廚房既工具、材料擺位同埋工作崗位,之後介紹埋其他師傅比呀強認識。呢個時候先知鬼佬大廚係意大利人叫Adrian,嚟咗香港十幾年。二廚就係Adrian既拍檔呀Dick。Adrian見呀強冇做過廚自然就叫呀強去cold kitchen整下前菜就算。

呀強去到cold kitchen,發現由於土地問題既關係個廚房只係容納到兩三個人,佢見到有個呀叔喺度撈緊沙律,呀叔望咗呀強一眼就話「屌你老味請咗人又唔單聲,嚫仔你睇住個檔先,我出去食口煙。」呢個時候呀強完全唔知menu上面有咩前菜,只係睇到枱面夾住一張蒜茸包既單。

呢個時候你應該點做?
A.問打荷既Adrian
B.問爐頭既呀Dick
C.出去問呀叔
D.自己摸索
C
B
大家咁正經嘅,唔自把自為btw,5票
B 學完就教得徒弟冇師傅
蒜蓉包啫
其實本身想攞2019做背景不過會多好多支線寫,想寫返多啲主線
多謝巴打我都係呢排唔使開工先打吓文玩吓
11點再出
呀強覺得張單一直喺枱面唔出都唔係路,但係自己又唔知點樣整個蒜蓉包,雖有向爐頭大佬呀Dick求助。你行過去問呀Dick「Dick師傅,cold kit個呀叔留低張蒜蓉包既單冇同我講點搞就出咗去食煙,咁點搞?」呀Dick聽到之後嘆咗口氣講「明哥又走出去蛇,唔緊要啦,我教一教你。」

過咗冇耐明叔返咗嚟,呀Dick叫佢過一過去,睇嚟呢獲明叔大劑喇。

「比個𡃁仔你睇你又同我死撚咗出去食煙,你好嗱臨搞返掂佢」呀dick屌明叔屌到成個廚房都聽到,好彩Adrian出咗收銀對貨單唔知。但係比呀dick屌完嘅明叔返嚟之後話「屌你老味蒜蓉包都唔識整,成碌撚咁」

明叔 好感-10
呀Dick 好感+10
呀強健康值:100
精神狀態:正常
呢篇未有
「𡃁仔,而家呀叔就教咗你做單先,我地鋪頭就冇幾多款頭盤嘅啫,你如果冇記性就攞本簿抄低佢,我唔會教第二次㗎喇」明叔開始教呀強應付出餐
「記住,我地呢度出餐呢唔使急,不過最緊要快,尤其是係頭盤,唔可以慢過main走。」估唔到頭先仲擔住口煙出後巷既明叔做起喇上嚟都好認真,出餐既速度比起所謂嘅快餐店有過之而無不及。

過咗兩個星期,呀強對於做單出餐嘅工作開始熟練,亦都開始覺得有啲悶,所以佢下定決心向明叔請教,睇下可,以學到啲咩工夫。

「明叔..做單我都開始熟,有冇咩其他嘢可以做吓??」明叔回答說「你條友仔做咗兩個禮拜就想做其他嘢?你想做咩丫?」

呀強諗咗陣就話「我想學__ 」

A.刀功
B.打汁水
起身就點數,聽日繼續
B意大利菜點可以冇汁
刀功呢啲野留返亞洲菜先學啦
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞