[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
B
因為我真係廚房佬
「 明叔,我想學打汁水。」

「打汁水嚟講呢,都唔係話唔可以教你既,呢啲嘢你遲早都要識。不過而家都仲早,未使打聽日嘅汁水住,轉頭呀叔教咗你幾個沙律既汁水先啦,爐頭嗰啲汁水我搞返,費事比呀Dick屌。」明叔嘅回應令呀強感到驚喜,睇嚟呀強嘅工作表現令明叔對佢改觀。

呢個鐘數差唔多食晏,明叔亦都叫呀強過爐頭寫個意粉比佢試吓

呀強應該煮咩意粉比明叔同自己做午餐呢?

A.Carbonara
B.Aglio E Oilo
可能pt唔敢屌,屌走咗自己做埋
a
A Carbonara好似度度都有得食,同基本功一樣
諗咗一陣,呀強決定煮之前睇書學識嘅卡邦尼意粉,於是佢行過去爐頭準備大展身手。呢個時候呀Dick就問呀強「強仔食晏嗱?諗住煮咩?」呀強話「求其煮個意粉同明叔一齊食啫。」之後就攞咗幾隻蛋同一舊guanciale,呀強驚嘆竟然係用正宗既guanciale而唔係入啲平價嘅濕鳩煙肉。煮完之後呀強拎住兩碟意粉坐低特明叔食埋口煙返嚟開餐。

明叔返到嚟就話「煮個麵煮咁柒耐,你做爐頭冧硬檔都似。」之後就開始食面前嘅carbonara,食咗一啖就話「你條撚樣邊到學整個carbonara㗎?」呀強見到明叔嘅反應就問「係咪唔好食啊?我叫呀Dick師傅煮過碟算啦。」明叔話「唔係,只係好奇你點解可以煮得出呢種味道。」

本篇沒有選項。
食到明叔流口水 以後食唔到咁好食嘅意粉點算
選項故冇選項

我是嚟推post的
第一次寫唔好意思
係咪有少少林雪feel
呀強即刻追問「明叔你咁講係咩意思?個意粉既味有咩特別?」明叔就問「呢個意粉你喺邊度學返嚟,點解你可以煮到咁好食嘅味道?」
呀強心諗唔通明叔係咪傻咗亂講嘢就話「我睇地獄廚神嗰本食譜學咋喎」
明叔突然變得激動「你到底落咗啲咩落個意粉度先煮到呢隻味?」
呀強話「我隨手拎咗件咸肉過去爐頭度煮咋喎。」「咸肉?你喺邊度攞㗎」明叔開始心急
「咪喺火腿櫃入面拎咗件guanciale囉,做咩呀?」
明叔即刻大發雷霆「我屌你啦,嗰件嘢係我訂嚟自己食㗎仆街仔」
呀強心知呢獲又得罪咗明叔就話「不如我比返錢你丫,guanciale應該唔係好貴嘅啫」
明叔就話「你估話買就買呀?呢間廠一年只會造100kg既guanciale當中會賣80kg出去,我幾經艱苦先搵到幫我訂到咋」
言談中呀強開始發現平時一落場就出後巷食煙嘅明叔竟然對食物品質咁有追求,你開始覺得應該向佢請教,令自己嘅廚藝進步。」
「明叔,我想跟你學煮意大利餐」
明叔就話「點解跟我?呀Dick同Adrian仲有料啦,不過你即管可以講吓你想學咩?」

呀強應該學咩?
A.Pizza
B.意粉
C.意大利飯
B
成為終極意粉大師 再去意粉國食鬼妹
b
點解唔係pizza
因為蒜蓉包就夠 學埋個餐湯就是OL sizes
聽日繼續
lm
明明開頭話做呢間會有一定機率學到整pizza技能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞