[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
pizza要落菠蘿
屌你啦
第二章@2011年1月1日
今日係明叔喺Pizza Hi服務嘅最後一日,作為當年Adrian開檔嘅功臣,明叔自己都想做耐啲,不過明叔嘅呀仔搵到錢同佢一齊移民去加拿大,所以就要離開呢個陪咗明叔十幾年嘅廚房。

Adrian就決定今日唔做晚市,大家為明叔餞行,亦都叫呀Dick同呀強煮一次新menu嘅食物,等明叔比啲意見。喺午市完咗之後,明叔就去locker執嘢準備離開呢個佢廚師生涯留得最耐嘅地方。

呢個時候,明叔叫咗呀強過去,明叔喺locker攞咗一個刀袋出嚟,裏面有齊一個西餐廚師所需要嘅所有刀具,明叔將呢套刀遞咗呀強,仲同呀強講「強仔,要做一個好廚師,你一定要知咩刀攞嚟切咩嘢,把刀都一定要利,我退休唔需要呢套刀喇,我決定將佢交比你。」

呀強話「唔係咁好嘅,咁貴重嘅嘢我受唔起。」
明叔話「我做咗咁多年廚師,我見過好多有潛質嘅後生仔,亦都見過好多勤力嘅後生仔,好似你咁有潛質同時又夠勤力嘅,真係冇幾多個,我覺得呢套刀應該交比一個有熱誠嘅人,收咗呢套刀,記住我講嘅說話。見刀如見人,每一刻都記住我教你嘅嘢。」
呀強就話「屌你咩,你又唔係死鳩咗,講撚到好似交帶身後事咁。」
明叔就話「死仔,比心機睇住我個檔呀,到比我返嚟探你唔好比呀叔周到你個檔搞到立立亂呀。」

呀強收到明叔嘅刀具,佢應該點做呢
A.收起佢唔用
B.攞嚟開工做嘢
B
pizza hi pizza唔加菠蘿
樓豬都on撚99食賓周咁款
故事入面嘅pizza hi係高檔意大利餐廳嚟㗎頂你
D選項唔吸引
唔通攞去冧友咩
傳刀嗰幕有種山治同斷腳哲普嘅感覺
之後會嘗試多啲其他諗法
B
B
A
C對刀具打個飛機用白汁開光先
你叫樓主試下加個「其他」
不過post是樓主的
其實我是來推post的
呀強決定用明叔交比你嘅刀具嚟工作,今日係呀強第一次自己一個負責整個cold kitchen嘅運作,呀強嘅工作量無疑比之前多咗好多,加上新menu所用嘅材料都需要切成唔同嘅形狀,呀強即刻喺刀袋入面搜尋啱用嘅刀去切嘢。
呀強一打開刀袋,裏面有成十幾把大大細細嘅刀,細嘅有削皮刀,大嘅仲有把8吋牛刀。呀強決定攞一把小刀同埋嗰把8吋嘅牛刀出嚟切嘢,呀強隨手拎咗條zucchini嚟試刀,發現把刀非常之利,切落去幾乎感覺唔到有住何嘅阻力。
就係咁,呀強一試就愛上咗呢套刀具,呀強用呢套刀具令佢備貨嘅工作更得心應手,佢搞掂曬手頭嘅工作都係夜晚嘅10點半,時間仲早,呀dick仲喺爐頭煮緊汁水,呀強應該做咩好?
A.備多少少某啲比較襟擺嘅貨
B.幫呀Dick手
C.出去等呀晴收工

15:00截
A
B
B
新讀lm
想睇主角變痴線廚神
C
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞