[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
好正
g持樓主
多謝大家支持,夜少少第三章就會出嚟
等你
第三章@2011年7月1日
呀強喺pizza hi工作咗一年,自從嗰陣喺居酒屋食過完美無瑕嘅咖喱之後,呀強一直都想跟嗰位大廚學藝,但礙於明叔走咗之後Adrian將cold kitchen交咗比呀強,所以佢喺未搵到接任嘅人之前都唔會離開pizza hi。呀聰佢本身有廚房經驗,做嘢爽手少甩漏,加上之前嘅沙律熱潮減退,令呀強開始想將cold kitchen交比佢。
又到月頭出糧嘅時候,呀強攞完人工之後就去搵Adrian,呀強行咗去打荷枱度搵Adrian同佢講「我想做埋呢個月之後去其他地方學吓藝,cold kitchen嗰邊我認為呀聰有能力可以應付。
Adrian就話「後生仔學多啲唔同嘅嘢係好事嚟嘅,到你覺得你夠能力嘅時候,我絕對會歡迎你返嚟。」
呀強得到Adrian嘅同意,就準備用最後呢一個月去令呀聰成為cold kitchen嘅主角。
收工之後,呀強同呀晴講佢辭咗職,呀晴驚訝咁問「點解你要走呀,喺呢度唔係做得好地地㗎咩?你走咗邊個煮福食比我喎。」
呀強解釋「唔係呢度唔好做,只係我想見識多啲唔同嘅菜系同埋學多啲嘢,煮啲更加好食嘅嘢比你食啫。」
呀晴見到呀多咁堅決咁講就話「好啦,但係你要應承我,唔可以識其他女仔。」
呀強心諗「屌,你又會唔會唔識其他男仔吖」但係口裏都係答應咗呀晴。
呀強已經計劃好下一站要去居酒屋學藝。但係荗荗然走去同佢講我想見工好似唔係咁好,始終佢門口冇貼請人嘅紙。
呀強應該點先可以跟到居酒屋大廚學藝呢?
A.禮貌地問大廚請唔請人
B.搵人試探佢請唔請人
C.搵大廚挑機
主角能力值@2011年7月1日
職位Chef de Partie 月薪$15000
中菜:20
西餐:20
日餐:0
其他菜系:70(+10
健康:90

人物好感
呀Dick 90(+20
明叔 70
Adrian 90
呀晴 95(-5
下一篇預告:明叔會出現
A
A
A
C 居酒屋大廚咁有個性,阿強唔可以輸
C
C
C
C
c
A
A
C
A
A
C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞