[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
A
c
C
選擇:C,晏就出文今日應該出到兩篇
做一年十萬都冇
10年前嘅廚房學徒差唔多係呢個價,仲要呀多有得升先搵到呢個數
呀強就覺得呢個大廚咁有性格,唔可以就咁問佢請唔請人嘅,一於去佢鋪頭挑佢機。
於是呀強就去到居酒屋搵大廚,正正式式咁向佢挑戰。
呀強一入門口就對聽緊歌嘅大廚講「我想同你比試吓廚藝」
大廚聽到冷笑咗一聲「贏咗又點,輸咗又點?」
呀強就話「贏咗就可以做對方嘅師傅」
大廚就話「你都幾有趣,有咩規則?」
呀強就話「將所有食材擺入去一個箱入面,一抽到就攞出嚟,每人抽兩種食材,調味任用,煮好嘅嘢食隨機搵路人試味評分,邊個最先有100分就贏。」
大廚就話「好,我都好耐未輸過,即管睇吓你有咩本事。」
呀強話「聽日12點喺呢度比賽,有冇問題?」

本篇沒有選項。
師傅上當了
想講大廚sorly
大廚答應咗同呀強比賽之後,第二日照常咁樣返工,喺午市完咗之後呀強一如既往咁開始備料做晚市。呢個時候呀強聽到一把熟悉嘅聲叫緊佢,回頭一望,竟然係明叔。呀強見到明叔就話「過咗去半年就返嚟探我地呀?」明叔就話「澳洲嗰岬邊而家冬天呀,凍撚到呀叔成塊閪咁咪同呀仔返嚟兩個禮拜探吓親朋戚友咁囉。係喎,聽講你而家係chef de partie喎,等呀叔試吓你啲手勢?」
呀強就話「都係明叔你教導有方啫,我都決定咗離開pizza hi去學多啲嘢呀,好彩你返得切嚟,我整個我諗嘅沙律比你試吓吖,睇吓仲有冇地方可以改進。」
呀強就開始整佢嘅柚子汁煙三文魚沙律比明叔試食
明叔就話「果然你仲記得我同你講嘅嘢,冇比職位同人工影響,我真係冇睇錯人,去到第二啲地方嘅師傅未必肯直接教你㗎,要多啲留意人地做緊啲乜嘢,咁先學到真功夫。」
話咁快呀強就整好咗個沙律比明叔試食,明叔試咗一啖就話「幾好嘢喎衰仔,用柚子汁做沙律醬去配合煙三文魚嘅煙燻味又幾清新,你去咗邊度偷師嚟呀?」
明叔一試就知道柚子汁唔係呀強原創,呀強就一五一十咁同明叔講居酒屋嘅事。
明叔聽到就大吃一驚咁話「唔通佢重出江湖?」
呀強就問「佢係咩人嚟」
明叔就話「我都係聽返嚟,10年前有個喺日本學滿師嘅後生仔返咗香港之後不斷去唔同嘅高級餐廳搵佢地嘅大廚挑戰,每一次都以巧妙嘅食材配合同獨特嘅煮食手法贏到呢啲大廚,但係有一次佢去挑戰某間酒店嘅時候輸咗,之後就從此冇聽過呢個人挑戰人嘅事喇。
呀強聽完先知佢挑戰緊嘅大有來頭
不過呀強而家唔係想贏,而係想學識佢所有嘅功夫。
收工之後已經十一點幾,呀強要準時應戰,所以佢特登叫呀晴返屋企先,自己一個去同神秘嘅大廚比試。
但係點樣先可以確保兩個人都唔知箱入面有咩食材呢?
呢個時候明叔同呀仔入咗嚟,大廚就叫明叔幫手將食材分別放入去三個箱入面,到時佢地兩個就喺三個箱一面揀一個用就得。唔使幾耐,明叔就放好咗食材,大廚讓呀強揀先。呀強應該揀邊個箱好?

A箱
B箱
C箱
兩篇達標,聽日繼續
B
C
B
A
B
A
C
做人要拎A
C
A
B
A,B同分
8點半截
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞