[選項]廢青大廚之路

672 回覆
61 Like 5 Dislike
C
A
呀強第二日返居酒屋就問大廚「點樣先可以觀察到客人嘅狀態去決定煮咩食物比佢?」
大廚就話「呢樣嘢要靠經驗去拿捏,你幫我手準備好啲材料開好個檔先。」
呀強見到大廚每日都準備咗好多種唔同嘅食材,有啲更加係呀強未接觸過嘅嘢,但係份量唔多。
呀強見到一隻未見過嘅菇,佢問大廚「呢隻係咩菇嚟㗎師傅。」
大廚就話「呢個係日本嚟嘅松茸,佢有一種好獨特嘅香味,亦都好貴,我遲少少示範一次比你睇點樣煮松茸。」
呀強唔止接觸到日式嘅食材,仲有中式同西式嘅食材都見到,呢個大廚真係唔簡單。
搞咗一輪之後終於都開好檔,呀強同大廚企係吧枱度等今日第一個客嘅來臨。
過咗一陣,終於有幾個人入咗嚟,大廚同呀強講「你留意吓佢地嘅對話同埋動作,嘗試去判斷吓佢地狀態先。」
呀強望向幾個客人,佢留意到佢地額頭好多汗,手亦都喺度撥緊涼,應該係好熱。呀強就同大廚講「佢地應該好熱,可以煮凍食嘅食物比佢地食?」
大廚就話「等等先,佢哋其中一個應該係大肚婆嚟,咁就要煮啲開胃嘅熱食比佢」
呀強被大廚驚人嘅觀察力嚇到。呢個時候嗰幾位客人就問「點解冇menu嘅,比本menu嚟吖」
呀強正想開口解釋,大廚就話「我地呢度冇menu嘅,你哋食嘅嘢都係由我發辦,幾位有冇問題?」
港女A就話「好啦咁,比杯水我地吖」
大廚示意呀強倒幾杯水比佢哋,之後跟佢入廚房準備煮嘢。
大廚同呀強講「除咗嗰大肚婆之外嗰兩個都可以食凍嘅嘢,你會打算煮咩佢哋食?」
呀強應該煮咩?
A.冷麵
B.沙律
C.雞絲粉皮
B
C!
C
c
A
A
A
c
c
B
A
A
A
A
C
C
C
呀強諗起細個嗰陣同屋企人出街食飯食過一個雞絲粉皮好好食,所以就打算煮比客人食。
呀強過去乾貨架攞咗一包粉皮依照包裝指示煮咗先,之後就拎咗幾條雞柳撕成雞絲,但係重點係個醬汁,呀強記憶中個雞絲粉皮嘅醬汁係有濃厚嘅花生同芝麻味,所以佢去調味架搵咗樽芝麻醬同花生醬,不斷調較兩種醬嘅比例。
大廚喺旁邊一直望住呀強,冇比任何意見或者指導。
呀強諗起個醬汁帶少許酸味,所以佢又加咗少少白醋落去再試味,呀強覺得滿意之後就將煮好嘅粉皮過冰水降溫,再將雞絲鋪上面,之後又切咗啲青瓜絲放上去,呀強感覺可以拎比客人食。但係諗起之前同呀晴嚟食嘢,大廚係一次過將所有食物同時上比客人食,佢先發現自己做錯咗。
呀強打算即刻諗應該煮咩比其他兩個客食嘅時候。大廚終於開口「你都幾醒目,記得我係一次過出曬啲嘢比客人。」
講完之後大廚終於郁手煮嘢,呀強企係喺旁邊打算睇大廚點樣做嘅時候,大廚就話「企喺度食花生呀?嗱嗱臨諗多個冷盤煮比客食啦。」
呀強情急之下就搵材料整佢最拿手嘅柚子汁沙律。
唔使幾耐,兩個人就煮好三個唔同嘅餸比客人食。
呀強見到客人食完之後滿意嘅樣感到如釋重負。
呀強留意到大廚煮比大肚婆食嘅係菠蘿咕嚕肉配飯,所以佢即刻喺未洗嘅鑊點咗少少醬汁試吓,呀強發現呢個汁同佢平時喺街食嘅咕嚕肉完全唔同,酸得嚟唔會搶喉,甜得嚟又唔會太霸道。所以佢打算學呢個汁點做。
正當呀強搵緊大廚用咩去煮醬汁嘅時候,大廚又叫呀強「快快手洗好啲架生,我嘅廚房最緊要係乾淨整潔。」
呀強聽到即刻去洗乾淨啲工具同器皿。
好唔容易先頂到收檔,佢諗起好耐冇搵過呀晴。
呀強應唔應該去搵呀晴呢?
A.搵
B.唔搵
A
A
估唔到呢個故有咁多人追,多謝咁多位嘅支持,有你地嘅支持呀強先可以喺呢條大廚之路繼續落去
我相信呢個故喺爆po之前都唔會完㗎,再次多謝大家忍受小弟咁差嘅文筆。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞